A bitcoin dominancia is kereskedhető lett Bitfinexen

spot_img

A Bitfinex tegnap indította el BTCDOM határidős piacát, ahol long és short irányban is fogadhatunk arra, hogy a jövőben miként alakul majd a bitcoin piaci részesedése.

A teljes kriptopiac mérete jelenleg 253 milliárd dollár, amiből a bitcoin egymaga 169 milliárdot, vagyis nagyjából 67%-ot tesz ki. A BTC narancssárga színnel jelölt egyeduralma eddig csak egyszer, a 2017-es ICO-láz ideje alatt ingott meg, de annak vége óta folyamatosan növekszik. Hogy ez a jövőben is így marad-e, arra mostantól kezdve akár a pénzünket is feltehetjük.

Bitcoin dominancia 2013-2020

A dominanciára fogadni önmagában egy konzervatív kereskedési formát jelentene, hiszen ez a mutató sokkal lassabban változik, mint a napi szinten nem ritkán 10-20%-os kilengést is produkáló coinok árfolyamai. Amint a fenti képen is látható, a dominancia trendjében jellemzően csak hosszú hetek, hónapok alatt áll be komolyabb változás.

Hogy a BTCDOM esetében se állandóan csak egy oldalazó chartot kelljen bámulnunk, a valóságban ezzel kereskedve sem a teljes kriptoiac ellen kell fogadnunk, hanem “csak” az altpiac több, mint 50%-át lefedő ETH, EOS, LTC, XRP, BCH, XTZ és XLM piaci részesedéseiből számított index, BTC ellenében mutatott teljesítményére. Ez már tered enged a napi szinten is kereskedhető árfolyam mozgásoknak, de még mindig kisebb volatilitású és ezáltal biztonságosabb lehet, mint az egyedi tokenekkel való trade-elés. Akit érdekel az ajánlat, az a Bitfinex oldalára ellátogatva, a Derivatives fül alatt veheti szemügyre a BTCDOMF0:USTF0 kereskedési párt.

Hasonló indexek kereskedésére ad lehetőséget az FTX is, ahol többek között létezik egy kínai kriptopénzeket (DRGN, Dragon), egy altokat (ALT), egy középáras coinokat (MID), egy privacy coinokat (PRIV) és egy shitcoinokat (SHT) tömörítő kereskedési csomag is. Hogy ezekbe pontosan milyen coinok tartoznak bele, azt ennek az aloldalnak a táblázataiból tudhatjátok meg.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img