Miért nem fizetünk még mindenhol Bitcoin-al?

Megosztom

Bár a kriptopénzek legalapabb funkciójának tűnik és rengeteget beszélnek róla, az azzal való fizetések mégsem terjednek olyan ütemben, ahogy azt régebben elképzelték. Legjobb esetben is csak egy nagyon szűk körben terjedtek el ezidáig a kriptós fizetések.

A Cointelegraph rövid kutatása a címben feltett kérdésre kereste a választ. Megkérdeztek több szakmabélit, mint a Crypto.com és a Pundi X vezető személyiségeit is a téma kapcsán, ezekből szemezgetünk.

Mindkét cég a fizetési hálózatok és fizetési szolgáltatások területén működik, fizetési rendszereket és más infrastruktúrákat fejlesztenek azért, hogy kriptopénzekkel minél egyszerűbb legyen fizetni. A Crypto.com legutóbb például egy bankkártyával jött ki, a Pundi X pedig a PoS terminálokról híres – ennek a kereskedelemben használt megoldásnak a része az a kis készülék, amihez a kártyádat érinted vásárláskor.

Nyilvánvalóan ott használnak kriptós fizetéseket, ahol ennek van értelme. Kezdjünk a sokat emlegetett darknet piacokkal. A Chainalysis legfrissebb jelentése szerint a darknet piacok volumene nőtt, vagyis egyre nagyobb értékben cserélnek gazdát illegális vagy törvényi szürke zónában lelhető áruk a különböző fórumokon és piactereken. Ennek ellenére a kriptós fizetések jelentősen csökkentek ezeken a piacokon. A grafikon oszlopain látható ahogy növekedik a piacok árbevétele, de 2015-től kezdve – amikor a tranzakciók 1%-át bonyolították kriptopénzekkel, mára 0,1%-ra estek be a kriptós fizetések.

A darknet piacok értéke (narancs, oszlop, dollárban) vs. a darknetes kriptopénzes fizetések mértéke százalékban.

De akkor milyen termékek vásárlására használnak kriptopénzeket? Erre a kérdésre Kris Marszalek, a Crypto.com CEO-ja válaszolt:

„Még mindig kriptóval kapcsolatos dolgokért fizetnek kriptóval. Kivétel talán a Travala, ahol utazásokért elfogadnak kriptót. Viszont a Ledger.com megnyitásának első napján olyan volument produkáltak a fizetések, mint a MasterCard-nál.”

„De egyébként a számok nagyon kicsik” – tette hozzá Marszalek. A két legnagyobb fizetési szolgáltató, a BitPay és a Coinbase Commerce éves volumene például 1 milliárd dollár és 200 millió dollár. Ez még mindig elég messze van a VISA-tól, amin 2018-ban egyetlen negyedév alatt 2 billió dollár ment át.

„A kereskedők túlnyomó többségének vagy a lakossági banki ügyfelek számára a kriptopénz még mindig valami távoli, ismeretlen dolog, amiben nem bíznak.”

A Pundi X egyik igazgatója is hasonlóról számolt be:

„A mainstream úgy gondol a kriptóra, hogy azt nehéz használni és már birtokolni őket is elég kockázatos.”

A Cointelegraph megkérdezett néhány kiskereskedőt is, akik bevezették a bitcoin vagy ethereum fizetések lehetőségét, hogy miként vélekednek erről. „Soha senki sem fizetett nálunk kriptóval” – nyilatkozták. Világszerte is ugyanez a trend: azok a boltok, akik nem kriptopénzekhez köthető szolgáltatást vagy terméket árulnak, de bevezették a bitcoin fizetést, általában arról számolnak be, hogy soha, vagy a legritkább esetben fizetnek náluk azokkal.

Nem lehet meglepetés az sem, hogy azok számára sem fontos a fizetés, akik egyébként foglalkoznak a kriptovalutákkal. Erre kiváló példa, hogy egy héttel ezelőtt, mindössze egy nap alatt, kétszer annyi WBTC-t bocsátottak ki az Ethereum hálózatán, mint a gyors fizetésre alkalmas Lightning Network egész hálózatának értéke. A WBTC gyakorlatilag Bitcoin az Ethereum hálózatán, amit fel lehet használni különböző decentralizált alkalmazásokban. Egy BTC – WBTC váltás után ezeket spekulatív célú decentralizált pénzügyi alkalmazásokban használják fel.

Egy másik fontos probléma a kereskedelmi felhasználást tekintve a volatilitás. Ráadásul rengeteg ember pont az óriási árfolyamkilengésekre asszociál, ha meghallja a Bitcoin szót. Viszont a stabilcoinokról még kevesen hallottak és azokkal remekül lehet orvosolni ezt a problémát. A Crypto.com CEO-ja elmondta azt is, hogy a jövőbeli terveik között szerepel egy saját stabilcoin kibocsátása.

De mi lesz így a fizetésekkel a jövőben? Van még remény? Marszalek úgy gondolja, hogy két oldalról is fenyegetik a kriptós fizetések kibontakozását: egyrészről a bevált e-money megoldások felől, mint a WeChat Kínában, másrészről az olyan új technológiák felől, mint a Libra. A vezérigazgató úgy hiszi, hogy a kripto ezeknél sok szempontból jobb, de főleg a magánélet megvédése, vagyis a privacy aspektusából mindenképpen.

„Az elmúlt két évben azt figyeltük meg, hogy azokon a helyeken, ahol a helyi valuta értéke sokat veszít az értékéből, az emberek jobban ismerik a kriptopénzeket és jobban érdekli őket a birtoklásuk.”

-tette hozzá Marszalek.

A Crypto.com CEO-ja szerint még nagyon az elején járunk, de a tervei szerint az elkövetkező öt évben a Crypto.com fizetési rendszere 100 millió felhsználót fog megszólítani.

 

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel