Digitális eurót teszteltek a franciák

spot_img

A Banque de France, vagyis Franciaország központi bankja a héten arról számolt be, hogy sikeresen tesztelte a digitális eurót.

Ezzel Franciaország lett az első állam, ami sikeresen eljutott a tesztelésekig egy digitális euró kifejesztése céljából.

A franciák digitális eurója blokkláncot használ és jelenleg pilotprogramban működik. Ez azt jelenti, hogy ez egy korai, kísérleti folyamat, ami kis költségvetéssel működik.

A pilotprogramok arra jók, hogy egy-egy nagy vállalat vagy intézmény olcsón és gyorsan le tudja tesztelni, hogy milyen hatásai vagy előnyei lehetnek egy-egy fejlesztésnek. Ha sikeresnek ítélik, akkor a fejlesztés folytatódik és egyre nagyobb teret nyer. Abban az esetben, ha a pilot alapján úgy tűnik, hogy az adott fejlesztés mégsem bír értékkel, akkor a sztornózáskor nem veszítenek túl sok pénzt és energiát.

Franciaroszág Bankja értékpapírok adásvételét tesztelte a hálózaton, aminek ellenértéke a CBDC volt (vagyis a központi bank digitális valutája).

Bár a bejelentés nem árult el túl sok részletet a tesztről és a digitális euróról sem, annyit azért sikerült megtudnunk, hogy első körben a nagykereskedelemre és az intézmények közötti tranzaktálásra fókuszálnak. Vélhetően még sokat kell várni arra, hogy az áltagos felhasználókhoz is eljusson.

Franciaország Bankja márciusban alapította a pilotprogramot, amikor egy pályázatot írt ki, amivel elindulhattak. Az eheti sikeres tesztelés már az egyik győztes pályázó szoftveres megoldásával történt.

Európában eddig Franciarszág tűzte a zászlajára a digitális euró megteremtését és ők állnak legközelebb a megvalósításhoz is. A központi bank helyet hagyott más technológiáknak is, nem ragaszkodott a blokklánchoz, a pilotprogramban ezért még több másik szoftvererrel is tesztelni fogják a lehetőségeiket. A tesztelések nagyjából júliusban érnek véget, ekkor 10 szoftveres megoldást fognak kiválasztani, amivel tovább indulnak – ha úgy döntenek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img