A hacker elmondta, hogy hogyan törte fel a bitcoin tárcát

spot_img

Tegnap számoltunk be arról, hogy valaki egy nyereményjáték formájában szeretett volna nyilvánosságra hozni egy bitcoin tárca megnyitásához szükséges kódsort. A 12 szavas kulcsból nyolcat már megfejtettek a játékosok, amikor valakinek sikerült brute force-al, vagyis találgatással rájönnie a fennmaradó négyre, így el tudta lopni a tárcán elhelyezett és fődíjnak szánt 1 bitcoint, vagyis közel 10 000 dollárt.

A hacker (aki egyébként egy 7 éve bitcoin fejlesztéssel foglalkozó programozó volt) néhány órával ezelőtt egy hosszú blogbejegyzést tett közzé, amiben leírta, hogy hogyan hajtotta végre a támadást. Tekintettel a poszt hosszára, mi most csak egy rövid összefoglalót fogunk erről közzétenni, de akit jobban is érdekel a téma, annak érdemes elolvasnia az eredeti cikket is.

  • A maradék 4 szó megtalálásához 1100 milliárd lehetséges szóöszetételt kellett végipróbálni.
  • A hacker ehhez a Rust programozási nyelven írt egy programot, ami egy Macbook processzorát használta fel a találgatáshoz. Ezzel másodpercenként 1250 lehetőséget tudott ellenőrizni, amivel 25 évig tartott volna a tárca feltörése.
  • A programot ezért kompatibilissé tette a grafikus kártyákat is kezelni képes OpenCL nyelvvel.
  • Ezután egy high-end videókártyával (nVidia 2080Ti) folytatta a kísérletezést, ami már 143 000 kombináció/másodperc sebességre volt képes. Ezzel 83 napig tartott volna a vadászat.
  • Írt egy újabb programot, amivel 16 millió szavas csomagokra osztotta fel az összes lehetséges variációt.
  • 350 dollárért online kibérelte 40 videókártya számítási kapacitását, amik felosztották egymás között a munkát, ezzel másodpercenként már 11 millió lehetőséget tudott ellenőrizni.
  • Ezzel a módszerrel papíron maximum 25 órára lett volna szüksége, de voltak fennakadások a szolgáltatásban, így végül 30 óra kellett a jelszó feltöréséhez.
  • Érdekesség, hogy a papírforma szerint, ha a 9. szó “A” betűvel kezdődött volna, akkor akár 1 óra alatt is meglehetett volna a kulcs, ha viszont “Z”-vel, akkor a teljes 25 órára szükség lett volna. A 9. szó a ‘treat’ volt.
  • A programozó az ellopott bitcoint egy másik nyereményjáték formájában szeretné kisorsolni, amit a korábbival ellentétben nem lehet számítógépekkel meghackelni.

Az eredeti poszt végén az érdeklődők megtalálhatják a töréshez használt programok forráskódját is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img