Minél vagyonosabb valaki, annál nehezebben mozdítható a pénze

Megosztom

Izgalmas ábrát jelentetett meg nemrég a Visual Capitalist, ebből kiderül, hogy pontosan milyen formában “áll” az emberek tőkéje, a vagyoni eloszlás szerinti, növekvő “skálán” ábrázolva. Bizony minél tehetősebb valaki, vagyis minél nagyobb összesített vagyon felett diszponál, annál nehezebben “mozdítható” a pénze.

Érdemes elmélyedni az alábbi ábrában, kiderül többek között az is, hogy azoknak, akiknek a 10 000 dolláros, vagyis alig több, mint három millió forintos nagyságrendben mozog a vagyona, ez javarészt a lakóingatlanukban, illetve járművükben koncentrálódik, a “skála”, vagy ha úgy tetszik táblázat másik végén egészen más a helyzet.

A milliárdosok körében -kevésbé meglepő módon- egy ingatlan, vagy egy autó már szinte elenyésző vagyonelem a teljes vagyonhoz viszonyítva, ahogy haladunk felfelé a vagyoni “létrán”, úgy zsugorodik az ingatlan és a jármű mellett a nyugdíjtakarék, és az életbiztosítás aránya is.

Természetes a likvid tőke, például a készpénz aránya is folyamatos csökken, vagy ha úgy tetszik folyamatosan nő, ahogy egyre “lejjebb” megyünk az ábrán a vagyoni helyzet szerint, az infografika felépítéséből adódóan ez ehhez egyre felsőbb sávokat kell áttekintenünk.

Ami viszont dinamikus, sőt, progresszíven nő, ahogy egyre nagyobb vagyonról van szó, az az üzleti érdekeltség. Könnyű belátni, hogy például az Amazon tulajdonosainak vagyona viszonylag nehezen mozdítható, hiszen egy óriási, szerteágazó, rengeteg fizikai vagyontárggyal is rendelkező cégről van szó.

Ezzel szemben azoknak, akiknek nagyságrendekkel kisebb vagyona van, viszonylag könnyű a dolguk, ha hirtelen pénzzé kell tennünk azt, amivel rendelkeznek, egy autót például hetek alatt el lehet adni, ha ez a vagyonunk húsz százaléka, akkor máris hamar pénz, méghozzá az összvagyonunk arányaihoz képest “sok” pénz állt a házhoz. Egy nagy céget eladni viszont akár évekbe is telhet.

Külön érdekesség, hogy az ingatlan aránya a tízezres tartományból a százezresbe ugorva növekszik valamelyest, majd a felsőbb vagyoni tartományokban ismét dinamikusan, folyamatosan csökken. Úgy tűnik azok, akik nagyságrendileg harminc millió forint összesített vagyonnal rendelkeznek, jelentősen nagyobb értékű ingatlanban élnek, mint az előttük lévő vizsgált csoport.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel