Garry Kasparov: a bitcoin népszerűségének további növekedése elkerülhetetlen

spot_img

A Forbes-nak adott interjút a világhírű sakknagymester Garry Kasparov, aki az Emberi Jogi Alapítvány (Human Rights Foundation) nagyköveteként a következőket gondolja a bitcoinról és úgy általában a kriptopénzekről.

“Sok rosszat lehet hallani a kriptopénzekről, mert néhányan törvénytelen dolgokra használják fel őket, pedig önmagukban ezek se nem jók, se nem rosszak. Attól függ, hogy mire használjuk őket. Az atomenergia nem csak bombák készítésére, hanem energia előállítására is felhasználható.

Véleményem szerint a kriptopénzekkel kapcsolatos félelmek túlzóak és sokkal több előnnyel, mint hátránnyal rendelkeznek. A bitcoin és a blokklánc technológia visszaadja az emberek számára az önrendelkezés jogát, amitől a hatóságok és a világot behálózó óriásvállalatok is megpróbálják megfosztani őket. Elterjedésük a társadalom természetes védelmi reakciója az ezeket célzó törekvések ellen.

Tudjuk, hogy egy állam nem létezhet anélkül, hogy valamilyen szinten ne korlátozza az egyének szabadságát, de ennek határokat kell szabni. Azt is tudjuk, hogy egy állam nem létezhet anélkül, hogy pénzt bocsásson ki magának, de ha ezt mindenféle korlátozás nélkül teheti meg, akkor azzal elértékteleníti a lakosság megtakarításait. Az embereknek ma már folyamatosan alternatív befektetési lehetőségek után kell kutatniuk, csak hogy megőrizhessék a pénzük vásárlóértékét a növekvő infláció ellen.

A bitcoin esetében pontosan tudjuk, hogy van egy varázsszám, mert összesen csak 21 millió BTC létezhet. Azt is tudjuk, hogy ez pontosan hogyan kerül majd kibocsátásra. Ezzel szemben a másik oldalon azt láthatjuk, hogy a jegybank újabb és újabb ezermilliárdokat nyomtat ki, amit az egyik napról a másikra a piacra zúdítva egyre értéktelenebbé teszi az emberek megtakarításait.

Egyre többen szembesülnek azzal, hogy megpróbálnak betörni a privát szférájukba és irányítani akarják az életét, ezért szerintem elkerülhetetlen lesz a bitcoin népszerűségének további növekedése. A kriptopénzek és a blokklánc lehetőséget teremtenek arra, hogy visszaszerezzük az irányítást, amit a beleegyezésünk nélkül akartak elvenni tőlünk.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img