Putyin aláírta a kriptopénzes fizetések tiltásáról szóló törvényt

spot_img

Az orosz elnök tegnap írta alá azt a törvényt, ami 2021-től kezdve megtiltja a kriptopénzekkel történő fizetéseket az országban.

Termékekért, szolgáltatásokért vagy munkáért így jövő évtől kezdve nem lehet kriptopénzekkel fizetni, de tranzakciókat végrehajtani lehet majd, ha azok befektésként működnek. Ehhez az adott kriptopénzt ún. digitális pénzügyi eszközként kell besorolni, amit az Orosz Központi Bank végez majd.

Pénzügyi intézmények és vállalatok is kibocsáthatnak digitális pénzügyi eszközöket, a központi bank jóváhagyása után. Ezek az eszközök vagy tokenek átválthatóak lesznek más eszközökre, de minden tranzakciót a központi banknál kell majd engedélyeztetni. A bank pontos kritériumaira, vagyis, hogy mi számít majd digitális pénzügyi eszköznek és mi nem, még várnunk kell.

Oroszország tehát amellett döntött, hogy a kriptopénzek megtakarítási és befektetési eszközként funkcionálhatnak, de fizetési módként nem. Az intézkedés a rubel elsődleges szerepét és a gazdaság szorosabb ellenőrzését hivatott támogatni.

Májusban egy előző törvénytervezet súlyos pénz- és letöltendő büntetést adott volna azoknak, akik kibocsátanak vagy kereskednek kriptopénzekkel. Azóta ezek eltűntek a tervezetből és egy enyhébb büntetés került bele.

/cryptopotato/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img