77: Extrém kapzsiság a piacon

spot_img

A méltán híres Crypto Fear & Greed Index (magyarul Félelem és Kapzsiság mutató) megint magas értékeket mutat és egyelőre nem áll meg, erősen közeledik az eddigi csúcsok felé.

A CFGI a múltban egészen megbízható jósnak bizonyult, ami a Bitcoin árfolyamának mozgását illeti. Főleg ha szélsőséges értéket mutat – ekkor ugyanis abban tud segíteni, hogy higgadt fejjel tudjunk ránézni a piacra.

Az extrém félelem (25 alatt) azt jelzi, hogy a befektetők aggódnak, pánik van a piacon. Ez a legtöbbször remek vásárlási lehetőség.

Az extrém kapzsiság (75 feletti érték) pedig arra utal, hogy a befektetők elbízták magukat és a piac egy korrekció felé közelít.

Jelenleg 77-es értéket jelez a mutató.

Elég a közelmúltra néznünk, ha a CFGI-t akarjuk tesztelni: a márciusi órási beeséskor, amikor 3500 dollárra is lement a BTC, a mutató 11-es értéket vett fel, ami extrém félelmet jelentett. Aki akkor vásárolt be bitcoinból, az mostanra elég nagy növekedésnek örülhet.

A maximumot legutóbb tavaly júniusban mutatta a mérő, amikor a BTC árfolyama elérte a 14 000 dollárt. Akkor 99-et jelzett és sikeresen vetítette előre az azt követő masszív beesést.

Jelenleg még van helye nőni az értéknek, de minél közelebb érünk a 100-hoz, annál közelebb kerül az a bizonyos korrekció. Érdemes tehát a befektetés vagy kereskedés idején fél szemünket ezen az indikátoron is tartani.

Az értékek kiszámítása súlyozott alapon történik, a következő tényezőkkel:

  • Volatilitás (25%-os súllyal esik a latba)
  • Piaci forgalom (25%)
  • Közösségi média posztok és interakciók (15%)
  • saját rendszeres felmérések (15%)
  • BTC dominancia (10%)
  • Google Trends pontok (10%)
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img