A Bitcoin lett az arany digitális verziója – pozitív képet fest a Bloomberg új jelentése

spot_img

Valaminek nagyon rosszul kell elsülnie, hogy véget érjen a Bitcoin mainstream adopciója. Ezzel az erős szlogennel nyit a Bloomberg augusztusi kriptopénzekről szóló jelentése.

A zéró és a negatív kamatok, valamint a pénzkínálat bővülésének negatív hatásaira válaszul, egyre több befektető érdeklődik az arany és a Bitcoin iránt. Egyre inkább elfogadottá válik a befektetők körében, hogy a Bitcoin az arany digitális verziója.

-fogalmaz a jelentés bevezetője.

A Bloomberg elemzői szerint az árfolyam emelkedések legjobb indikátorai a következők:

  • a használatban lévő bitcoin címek növekedése
  • az arany árának növekedése

Ezek pedig szintén az arany és bitcoin, mint menekülő eszköz narratívát erősítik a hagyományos befektetők körében.

A Bitcoin emelkedése és annak legjobb indiktárai: kékkel az aktív BTC címek 30 napos átlaga, sárgával az arany árfolyama. Rózsaszínnel az 50 hetes simított mozgótálag, fehérrel a BTC árfolyama.

Nem csak ezek miatt jósol árfolyam növekedést a Bloomberg, hanem az adopció és a kereslet miatt is. A hagyományos kereslet és kínálat paradigma helyett a gazdasági lap elemzői arra világítanak rá, hogy a bitcoin egész piachoz miért relatív hiánya vezet a magas kereslethez és az adopció növekedéséhez.

De mivel a piacon már 6000 különböző kriptopénz található, az egész kriptopénz piacnak nem vetítenek előre pozitív képet, hiszen ebben az esetben a kereslet-kínálat paradigma sem működik az említett rengeteg kriptopénz miatt.

A jelentés említést tesz az arany és a Bitcoin árfolyamának együttmozgásról, korrelációjáról is. Augusztus elején 0,35 értékű korrelációt mértek, ami egyelőre nem túl magas (a Pearson mutatóban 0,5 fölött tekinthető erősnek az adott együttmozgás), viszont a hosszú távú trend már egyértelmű emelkedést mutat – lásd az alábbi grafikon alsó felét.

Mielőtt 2019-ben elkezdődött a példa nélküli globális pénzkínálat növekedése az arany és a bitcoin korrelációs hányadosa -0,1-et mutatott, vagyis teljesen ellentétes irányba mentek. Azonban azóta egyre erőteljesebben mozog együtt a két menekülő eszköz árfolyama.

A befektetői érdeklődés legjobb példája a Grayscale Bitcoin Trust – a legnagyobb kriptopénzekkel foglalkozó alapkezelő sikere is. Az érdeklődés hatására az alap egy év alatt megduplázta Bitcoin készletét, mostanra már 400 000 BTC-s vagyont kezel, ami 4,4 milliárd dollárnak felel meg. Megdöbbentő, de az elmúlt egy év alatt kibányászott új bitcoinok harmada került hozzájuk. A Bloomberg számításai szerint ha nem lassul le a trend, akkor hamarosan minden második kibányászott bitcoin az alaphoz és annak ügyfeleihez fog kerülni.

Az altcoinok közül az Ethereumot említette név szerint a jelentés. A második számú kriptopénz bika trendjét spekulatívnak bélyegezték, mivel az a Bitcoin-al ellentétben nem tudott az aranyéhoz hasonló kvalitásokat felmutatni és az intézményes befektetők felőli érdeklődésre sem tart számot. Ráadásul – ahogy fogalmaz a jelentés, az Ethereumnak 6000 másik coin-al kell versenyeznie.

Az egész report elolvasható ezen a linken (pdf).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img