Fémszilánkot, szalmonellát tett bébitápba, bitcoint kért

spot_img

Egészen bizarr, sőt, sokkoló ügyet tárgyalt nemrég egy angol bíróság, Nigel Wright még 2018-ban azzal fenyegette meg a helyi Tesco áruházat, hogy válogatott módszerekkel mérgezi meg az egészen kicsi gyermekeknek, pontosabban csecsemőknek szóló tápszereket, amennyiben nem fizetnek számára. A 45 éves, farmerként dolgozó férfit bűnösnek találták, többek között azért, mert valóra váltotta ígéreteit.

Az eset Lincolnshire városában történt, “Guy Brush” álnéven leveleket írt az üzletnek, melyekben kifejtette, hogy szalmonellát, “fehér port”, illetve fémdarabkákat tesz a szóban forgó termékekbe, ha nem kap bitcoint, ráadásul fokozatosan egyre nagyobb összegeket követelt.

Azonban a fenyegetéseket egy idő után valóra váltotta, több család is arról számolt be, hogy feltehetőleg késekről lemetszett, lehasított, apró fémdarabokat találtak a bébiételben.

Ennek hatására a Tesco országszerte visszahívta ezeket a termékeket, a pánik megfékezéséhez azonban ez sem volt feltétlenül elegendő. Egy nyomozónak sikerült a cég alkalmazottjaként feltűnni a férfi előtt, letartóztatásakor elő is került az a papír, amire egy “hozzáférési kód” volt írva, amivel nagy mennyiségű bitcoinhoz juthatott volna hozzá az elkövető.

Nigel Wright, amint épp mérgezett és/vagy szennyezett bébitápot készül elhelyezni a Tesco polcaira. Forrás: BBC

Az azonban nem derült ki, hogy mi is volt ez a kód, lehet, hogy egy privát kulcsról van szó. A kihallgatások során azt állította, hogy ő csupán áldozat, hiszen más, komoly bűnözők, pontosabban “utazók” fenyegették meg, hogy ha nem követi el mindazt, amit tett, akkor ártani fognak neki és a családjának.

A hatóságok szerint azonban egyértelműen bizonyítható, hogy egyedüli kitalálója, egyben végrehajtója volt a cselekménysorozatnak. Összesen mintegy 1,5 millió fontot követelt kriptopénz formájában, ez az összeg azonban jóval kevésbé döbbenetes, mintsem az, hogy valóban veszélynek tett ki újszülötteket.

Két anyát is pillanatok választottak el attól, hogy a fémdarabokkal szennyezett bébitáppal megetessék csecsemőiket.

Sőt, egy harmadik szülő már etetés közben fedezett fel “valami fényeset” a tápszerben, jobban megvizsgálva észlelte a fémdarabokat. A helyi törvények szerint 7 és 18 év közötti szabadságvesztés várhat a férfira, szeptember 28-án lesz ítélethirdetés.

Wirght birkafarmjának átkutatásakor további sokkoló részletek derültek ki, egy laptopon megtalálták néhány levél vázlatát, melyeket az áruháznak küldött volna, különös kegyetlenséggel írt arról, amit tett:

“…képzeljétek el, hogy vér folyik a babák szájából, vagy a belsejüket vágják fel (a pengék)… …ha fizettek, akkor megmenthetitek őket…”

Ez volt az Egyesült Királyság történetének eddigi legnagyobb zsarolási ügye, egy ponton több mint 100 nyomozó nézett bolti kamerafelvételeket egész álló nap, hogy végre felfedezhessék az elkövetőt. Az azonban kérdés, hogy egy áruház rendszere miként teszi lehetővé, hogy kívülről bevitt termékeket helyezzenek el a polcaikra, amiket aztán megvehetnek a gyanútlan vásárlók.

A hatóságok elmondása szerint nem csupán a legnagyobb zsarolási ügyről van szó az ország történetében, egyben az eddigi legnehezebb ételmérgezési esetről is, ami óriási kihívást jelentett a nyomozóknak. Az eddigi szakvélemények szerint Wright mentális betegségekkel küzd.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img