Blokkláncra teszi óráit a Breitling

spot_img

A borítóképünkön látható gyönyörű szerkezet a világ -egyik- legelső karórája, a gyártó Breitling állíása szerint a (leges)legelső. Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont egészen biztos, hogy a zsebórák csuklóra helyezéséből születtek a karórák. Bizony még az okosórák elődeiként is tekinthetünk a korai karórákra, hiszen egyenes “leszármazottaikról” van szó, bő száz éve van velünk a formátum és a szokás, aminek megjelenésében a Breitling is kétségtelenül szerepet játszott. Most ugyanez a gyártó blokkláncra viszi új modelljeit.

A gyártó saját oldalán is beszámol az újdonságról, a cél természetesen a hitelesség, pontosabban a valódiság ellenőrzése, illetve a nyomonkövethetőség, sőt, még egy-egy óra eladása esetén az új tulajdonos feljegyzésére is lehetőséget biztosítanak. Visszamenőleg nem érvényes a rendszer, az új modellekről van szó, az alábbi videó beszél röviden a dolog lényegéről:

Egy plasztikkártya tartozik minden órához, ez egyben a garancialevél is, az ezen lévő QR kód beolvasásával kaphatunk információkat, méghozzá a blokkláncról. Kiderül egy-egy modellről minden fontos tudnivaló, legfőképp természetesen az, hogy valóban eredeti Breitling gyártmányról van-e szó.

Az ígéret azonban az, hogy 2021 januárjától a korábban gyártott modellekre is érvényes lesz a rendszer, utólag is regisztrálhatjuk a kisebb vagyon értékű óráinkat. Ehhez a sorozatszámra, és néhány egyéb, -remélhetőleg- magán az órán is megtalálható adatra lesz szükségünk.

Korai Breitling zsebóra hirdetése.

Az Arianee wallet app lesz segítségünkre, ez a cég fejlesztette ugyanis a Breitling számára az Ethereum alapú rendszert. Fontos eleme a megoldásnak a szervizelések nyomonkövetése, hasonlóan az autókhoz, nem mindegy, hogy ki, mikor, hol, és pontosan mit tett szeretett időmérőnkkel, mit is cserélt raja-benne, és pontosan miért. Könnyű belátni, hogy egy igazán nagy értékű óra esetében a hitelesség, és a pillanatnyi ár kérdéseiben ez is meghatározó.

Navitimer 8 Chronograph with blue dial and stainless steel bracelet. (PPR/Breitling)

Mai Breitling karóra.

A hír viszonylag nagy port vert fel a techvilágban, nem véletlenül, igazán komoly brand csatlakozott azok táborához, akik nyitnak a blokklánc technológia felé. A TechCrunch beszámolója azt is hozzáteszi, hogy a privát kulcsunk, mint azonosítási eszköz az anonimitást is segíti, nem kell feltétlenül mindenkinek tudnia arról, hogy milyen óránk van, bőven elég, ha a közepes lakás értékű kabrió autónkból kikönyökölünk a hetes busz mellett.

Azt nem tudjuk, hogy a Breitling megjelenése ezen a területen mennyire fontos indikátora a piac fejlődésének, az azonban biztos, hogy látványos, sőt, egyenesen remek hírről van szó. Felmerült az is, hogy a jövőben akár biztosítási termékeket is kínálhat a blokklánc segítségével a Breitling, illetve egy esetleges token is érdekes use-casek lehetőségét veti fel. Mi mindenesetre beszámolunk, csak idő kérdése.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img