Yearn Finance coinok, amikről fogalmad sincs, hogy mit csinálnak

spot_img

Kereskedőink is gyakran hozzányúlnak a YFI és a hasonló tickerrel bíró coinokhoz. Az esetek többségében az árfolyam és a kereskedés kapcsán beszélünk róluk, most egy kicsit hiánypótlunk és a fundamentális oldalról is megnézzük ezeket a nagyon hasonló nevű coinokat. Egy rövid összefoglaló, témaindító következik a Yearn Finance és az abból kiinduló DeFi coinokról.

Yearn Finance (YFI) 

Erről már biztosan hallottál. A Yearn Finance natív tokenjéről van szó, amit döntéshozáshoz, szavazáshoz használnak.

A Yearn Finance projekt újdonsága az volt, hogy létrehozott egy platformot, amin a felhasználók egyszerűen tudták stakelni ERC-20 tokenjeiket különböző poolokban. A Yearn Finance és a yield farming berobbanása előtt a userek egyenként, minden blokkláncon és projekten külön-külön tudtak stakelni és egyenként kellett foglalkozniuk azokkal. A Yearn megoldása az volt, hogy csak egyszer kellett stakelni a tokeneket – náluk, a Yearn pedig felfedezte a legjobb kamatlehetőségeket.

Árfolyam tekintetében a YFI szeptemberben megdöntötte a Bitcoin rekordját is: 43 000 dollárt ért egyetlen coin, így ez lett az egyik legtöbbet emlegetett DeFi kriptopénz.

A fő különbség a többi governance token és a YFI között az annak készlete. A YFI-ból mindössze 30 000 darab létezik, aminek 99%-a aktívan forog a tulajdonosok között. Többek között ennek a limitált készletnek köszönheti a magas árfolyamát is.

Yearn Finance Fork (YFII)

A YFII volt a YFI első forkja, amit a kínai defi közösség forkolt a főhálózatról.

Júliusban kimerült a kifarmolható YFI készlet. Hogy megóvja magát a közösség egy likviditási válságtól, a YIP-8 Proposal-t bocsátották szavazásra. Ennek lényege az volt, hogy új készlettel együtt, heti jutalomfelezéseket vezetnének be, a Bitcoin modelljéhez hasonló módon. Bár a szavazáson 80% igennel voksolt, az nem volt határozatképes, mivel a szavazók száma nem érte el a hálózati szereplők 33%-át.

Azok, akik elégedetlenek voltak az eredménnyel, forkolták a hálózatot és az új tokent YFII-nak nevezték el. Az új készletet 40 000-ben állapították meg és bevezették a felezés modellt – ezzel a készlet demokratikusabb elosztására törekedtek.

Bár az elején scam-nek bélyegezték, a kritikusok a számtalan biztonsági hibára figyelmezettek és a Yearn.Finance is kizárta őket, a token elég jól szerepelt: 6000 dollár volt a történelmi csúcsa.

 

A YFI, a YFII és még egy csomó DeFi coin vehető és eladható a magyar CoinCash-nél

YFValue (YFV)

A YFValue a YFII forkja, ami augusztusban vált le a hálózatról. Igazából a YFII egy továbbgondolt változata, aminek céla az volt, hogy széles körben elérhetővé tegye a kamatfarmolást.

A YFV vezette be elsőként a stabilcoin poolokat. A YFV holderek szavazhatnak a teljes készletről és a referral rendszerről is – ami szintén a YFV egyik újdonsága volt, azért, hogy minél több embert bevonzon a platform. Ezen kívül bevezettek egy token égetést és egy biztosítási rendszert is.

Yearn Finance Link (YFL)

A YFL esetén a YFI egy módosított verziójáról van szó. Tulajdonképpen arra törekedtek a fejlesztők, hogy a Chainlink (LINK) tokenek is stakelhetőek és farmolhatóak legyenek: ma már 5 különböző poolban lehet YFLINK tokeneket nyerni.

Yearn Fuel (YFuel)

Akárcsak a YFValue esetén, itt is egy megreformált YFI-ről van szó. A fő különbsége egy más gazdasági modell, amit Grafuel-nek neveztek: ebben a token készletének 1%-át minden hónap közepén elégetik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img