Az organikus árazás a csúcson, követi az árfolyam?

spot_img

Bitcoin NVT aránynak nevezzük azt az indikátort, ami az árfolyam és a hálózati aktivitás közötti kapcsolatot méri. Tulajdonképpen azt segít eldönteni, hogy egy adott emelkedést mennyire támaszt alá a hálózat aktivitása, vagy épp ellenkezőleg, mennyire mesterséges és buborékszerű egy emelkedés.

A Bitcoin NVT-t úgy számolják ki, hogy a piaci kapitalizációt elosztják azzal a tőkemnennyiséggel, amit naponta megmozgatnak a hálózaton.

Ez alapján, az arány épp elérte történelmi csúcsát.  Utoljára 2018 év közepén állt hasonló szinten.

Alapjaiban véve a Bitcoin a blokklánc hálózat könyvelése, ezért fontos fundamentális faktor, hogy mekkora tőkét tranzaktálnak az egész hálózaton. Ha a  BTC árfolyamának értéke túlságosan meghaladja a hálózaton végbemenő utalások értékét, az egy hosszú távon fenntarthatatlan buborék szituációt jelezhet.

Az NVT érték mostani jelzéséből arra lehet következtetni, hogy az árfolyam növekedés organikusan zajlik és valódi piaci és fundamentális tényezők is alátámasztják a növekedést.

„Amíg arra várunk, hogy a BTC megdöntse eddigi csúcsait – a 14 ezer dollárt a havi grafikonon, majd a 20 000 dollárt az abszolút csúcson, arra hívnám fel a figyelmet, hogy az NVT indikátor már történelmi csúcson van. Az árfolyam pedig követni fogja ezt.”

– szögezte le a népszerű kereskedő, Willy woo.

Probléma lehet az indikátornál, hogy egy price discovery-hez hasonló szituáció előtt jár. Ez azt jelenti, hogy a mostaninál magasabb árszintek még feltérképezetlenek, nincsenek meg a kereskedésben fontos szintek a grafikonon. Ez a probléma a bitcoin esetében is részlegesen fennáll, ezért nem árt óvatosnak lenni, mivel az ilyen helyzeteket magas volatilitás, csapkodó árfolyam szokta jellemezni.

Jelen pillanatban a piac még azzal van elfoglalva, hogy a két éve beállított 14 000 dolláros szintet stabilan megkapaszkodjon, de sokan már új esést jósolnak.

/cryptoslate, Twitter/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img