Hszi Csin-ping: legyetek nyitottak a digitális valutákra

spot_img

Az elmúlt két napban rendezték meg Szaúd Arábiában a G20 találkozót. A világ 20 legnagyobb gazdaságából érkező kormányfők, központi banki képviselők és gazdasági szakemberek fókuszában a technológiai innováció állt és az, hogy annak előnyeiből mindenki részesedni tudjon.

Hisz Csin-ping, a kínai elnök egy meetingen arra hívta fel a G20-ak figyelmét, hogy a csoportnak irányelveket kellene kidolgoznia a központi banki digitális valutákkal (egyszerűbben: CBDC, vagyis central bank digital currencies) kapcsolatban. Egyben azt is javasolta, hogy a többi ország álljon nyitottan és készségesen azokhoz.

„A G20-aknak (…) beszélnie kell a digitális valuták fejlesztéséről, irányelveket kell kialakítaniuk, méghozzá nyitott és készséges hozzáállással. Továbbá kezelni kell a fennálló kockázatokat és kihívásokat, azért, hogy együttesen mozduljunk el egy fejlettebb nemzetközi pénzügyi rendszer felé”

– mondta Hisz Csin-ping

Nem véletlen a kínai elnök kijelentése: országában a CBDC-k tesztelése már nagy erőkkel folyik. Évtizedes távlatban – ha egy új digitális, nemzetközi pénzügyi rendszer megvalósulna, abban kulcspozíciót foglalhatna el Kína és a kínai jüan.

A digitális valutarendszert jelenleg több kínai városban is tesztelik, összesen több ezer résztvevővel.

A kínai elnök a konferencián határozottan kiállt a globalizált pénzügyi rendszer digitális átállásáért, többek között egy globális QR kód rendszer ötletét is felvetette – főleg az egészségügyi adatok és az utazásbiztonság kapcsán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img