20k, 25k, 50k: akkor mennyi is volt a Bitcoin eddigi legmagasabb árfolyama?

spot_img

A Bitcoin 2017 decemberében érte el az eddigi rekordjának számító 20 000 dolláros szintet, legalábbis az egyszerűség kedvéért ezt szoktuk mondani. A valós helyzet ennél azért egy kicsit zavarosabb. A BTC-vel már három éve is közel tucatnyi nagy forgalmú tőzsdén lehetett kereskedni, melyeken végül eltérő csúcspontok alakultak ki.

Az ismertebb oldalakon végül az alábbi rekordok születtek:

  • Gemini – $19 999
  • Coinbase – $19 892
  • Bitfinex – $19 891
  • Huobi – $19 867
  • Binance – $19 799
  • Bitstamp – $19 666
  • Kraken – $19 660

Hogy ezek közül akkor melyik értéket tekintsük mértékadónak? Ha a legrégebb óta üzemelő váltón elért magasságnak adnánk ezt a megtisztelő szerepet, akkor a 2012-ben alapított Bitstamp grafikonjait kellene lesnünk, a média viszont gyakran szokott hivatkozni a legnagyobb amerikai tőzsde, a Coinbase által mutatott értékekre is. A legnagyobb forgalmú váltónak ugyanakkor egyértelműen a Binance tekinthető, itt cserél gazdát a legtöbb coin, ez a globális kereslet és kínálat legfőbb találkozási helye.

De hogy még jobban megkavarjuk a dolgokat, nem szabad elfelejtenünk a 2017-es kripto mánia egyik központjának számító dél-koreai tőzsdét, a Bithumbot sem. Míg a világ más pontjain már rongyos 19 600 dollárért is hozzá lehetett jutni 1 BTC-hez, a zárt dél-kelet ázsiai piacon közel 25 000 dollárnak megfelelő kwont kértek egy-egy coinért.

Bitcoin: világpiaci árfolyam, dél-koreai árfolyam

A kimchi-prémium néven elhíresült jelenség alapvetően arra volt visszavezethető, hogy a kriptopénzek 2017-ben óriási népszerűségre tettek szert az országban. Az akkoriban végzett felmérések szerint az ország lakosságának legalább 30%-a rendelkezett valamilyen kriptopénz kitettséggel, ezek kereskedése ugyanis elérhetővé tett egy helyiek számára tiltott szórakozási formát, a szerencsejátékot.

A rendkívül szigorú dél-koreai szabályozás miatt, az országban csupán egyetlen olyan régió létezik, ahol az emberek hódolhatnak ezen szenvedélyüknek, a régi ipar- és bányavidéken felépített és állami tulajdonban lévő Kangwon Land.

A kriptopénzek megjelenésével a dél-koreaiak hirtelen korlátlan hozzáférést szereztek egy általuk kaszinónak tekintett nemzetközi piachoz. Az ország tőzsdéi globális szinten is meghatározó forgalmat kezdtek bonyolítani, egyes coinok árfolyamát egyenesen az itteni trader közösségek kénye-kedve alakította.

Az ország kormánya idővel megpróbált fellépni a jelenséggel szemben, ami elég felemásra sikerült. Miközben betiltottak több kripto spekulációra lehetőséget adó terméket (pl.: az ICO-kat) és köteleztek minden kripto tőzsdét arra, hogy személyi szám pontossággal azonosítsák az összes felhasználójukat, egy darabig nyitva felejtettek néhány kiskaput. Ennek eredménye az lett, hogy míg egyesek kizárólag csak az ország tőzsdéin kereskedhettek és a banki szabályozások miatt külföldi oldalakról sem vásárolhattak maguknak 50 000 dollárnál magasabb értékben digitális valutát, mások milliókért szerezhettek be bitcoint az amerikai oldalakról, amiket felárral értékesítettek a hirtelen karantén alá vont hazai piacon. A magas kereslet és a szűkös készletek több ezer dolláros felárak kialakulásához vezettek. A jó egy hónapig tartó arbitrázs lehetőségből több kereskedő is mesés gazdagságra tett szert.

Annak megállapítása, hogy pontosan mennyi is volt a bitcoin 2017-es csúcs árfolyama, nem egyszerű feladat. Ha bizonytalanok vagyunk és úgy tartja kedvünk, akár egyesével is megünnepelhetjük az összes tőzsdei rekord elérését, de akár drukkolhatunk azért is, hogy egyetlen óriási lökettel áttörjük az összes képzeletbeli ellenállást. Azt hiszem talán ennek örülnének a legtöbben.

A végére azonban jöjjön még egy kép. Habár a tőzsdék és a Tradingview is el szokták távolítani az ezekhez hasonló extrém és az elemzések eredményeit megzavaró kilengések nyomait a grafikonokról, ne felejtsük el, hogy a szebb napokat is megélt Bitmex nem csak a Bitcoin összeomlása során játszott döntő szerepet.

2017-ben egy pillanatra 50 000 dollár fölé is benéztünk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img