46 000 dollár környékén korrigálhat a bitcoin, ha megismétlődik a 2017-es menetrend

spot_img

Miközben a bitcoin árfolyama már átlépte a 40 000 dollárt, mindenki azt találgatja, hogy vajon meddig mehetünk még el egy jelentősebb korrekció nélkül, hiszen minden eddigi megingást villámgyorsan felvásároltak a befektetők. A kérdésre a pontos választ mi sem tudjuk, azt viszont megmutatjuk, hogy mi történne akkor, ha újra megismétlődne a 2017-es bika piacot felvezető árfolyam mozgás.

Amikor az árfolyam új, még feltérképezetlen magasságokba tör, a jövőbeli célszintek meghatározásához sokan hívják segítségül a Fibonacci indikátort. A természetben is megfigyelt matematikai arányszámot, az 1.618-as aranymetszést és az abból képzett többi arányt (0.618, 2.617, stb.) ábrázoló mutató sok kereskedő eszköztárában megtalálható. Mivel rengetegen tudnak a létezéséről, a Fibonacci által meghatározott szintek környéke sokszor önbeteljesítő jóslatként válik a piac fontos fordulópontjaivá.

A természetben megfigyelt aranymetszés: a növekedés mértéke minden újabb irányban 1.618-szoros.

Az előző medve piac során a bitcoin árfolyama az 1140 doláros csúcsról, egészen 152 dollárig esett vissza. Miután a korrekciós szakaszt befejezve ismét a korábbi rekord fölé emelkedtünk, az árfolyam egészen a 2.618-as fibo szintig rallizott, mielőtt egy komolyabb korrekción esett volna keresztül. Ennek a visszaesésnek az alja kicsivel az 1.618-as szint fölé esett, ami alighanem annak volt betudható, hogy itt már sok vételi megbízást helyeztek el előre a kereskedők, hogy kicsivel a többiek fölé licitálva tudják felvásárolni az ebbe a régióba várt lokális mélypontot.

Leegyszerűsítve: a Fibonacci 0 és 1-es pontjait a vizsgált régió legutolsó csúcs- és mélypontjaihoz kell húzni. A fenti képen a korrekció mélypontját és a korábbi csúcs elérésének pillanatát kötöttük össze.

Bár rendkívül heves volt (-37%), jól látható, hogy az 1.618-ig tartó visszaesés nem volt hosszú életű. Egy gyors leszúrás után az emelkedés azonnal tovább folytatódot.

Ha ugyanez a történet ismétlődne meg idén is, akkor nagyjából 45 000 – 47 000 dollárig mehetnénk el az első komolyabb visszahúzódás előtt. Mindebből az is következhet, hogy azok, akik egy 20 000 dollár körüli visszatesztre várnak, könnyen hoppon maradhatnak, ugyanis a lehetséges aljat jelző, 1.618-as szint a 20 000 dolláros régió felsőbb, vagy a 30 000 dolláros alsóbb határán helyezkedhet majd el.

A fibo szintek szakszerű behúzásának vannak bizonyos törvényszerűségei, ezeket az egyszerűség kedvéért én most kicsit egy szabadabban értelmeztem. Mivel az elmúlt napokban több ismert nemzetközi elemző is rávilágított a fenti összefüggésekre, már sokan találkozhattak velük a különböző közösségi oldalakon, így nem kizárt, hogy az önbeteljesítő hatás ezúttal is érvényesül.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img