Így roppantotta meg a Wall Street-et egy „csomó idióta” az internetről

spot_img

Épp csak a végéhez közeledik a január, de már megszületett az év legelképesztőbb tőzsdesztorija, amiben egy fórumból kiinduló rakat kisbefektető csődbe vitt egy óriási alapkezelőt, mindezt mémekkel. Kezdjük az elejétől.

GameStop. Az Egyesült Államok legnépszerűbb videojáték bolthálózata túl van a fénykorán. Egyre kevesebben látogatnak valódi boltokat, a videójátékok piacán pedig rohamosan nő azoknak a száma, akik inkább digitálisan vásárolnak játékokat.

A GameStop üzleti modelljét kikezdte a technológiai fejlődés és a vásárlói szokások megváltozása. Nagyjából ezeket a szavakat használva temették a gazdasági elemzők a szebb napokat is látott bolthálózatot.

Bár 2019-ben új igazgató került a cég élére és nagyszabású átalakítások kezdődtek, de ez a befektetők bizalmát csak ideig-óráig tudta táplálni. A GameStop részvényei öt évvel ezelőtt 48 dollárt értek, a tavalyi évet már csak 5,4 dolláron nyitotta és egész évben folytatódott a részvényárak csökkenése. Majd ez történt a héten:

A GME részvényára soha nem látott magasságokba repült.

Látszólag bármiféle ok nélkül.

Hogyan vigyél csődbe intézményes befektetőket – útmutató kezdőknek

Öltönyben munkába járó befektetési szakemberek nem éppen arról híresek, hogy az internet eldugott szegleteibe járnának tippekért. Lehet, hogy ez most megváltozik. Ugyanis ismeretlen hobbibefektetők egy fórumból olyat vittek véghez, amire ritkán van példa.

A redditen működő wallstreetbets egy átlagos kereskedői, befektetői közösség az interneten. A születése óta kilenc év telt, ezalatt nagyjából 2 millió feliratkozót szerzett és egyidőben kb. 100.000-en aktívak a subredditen. Olykor megfordulnak itt százezer dollárokkal befektető nagyhalak, de a közösség túlnyomó része a pár tízezer dollárral játszó, átlagos amerikai fiatal. Ők gyakran valamelyik Robinhood-szerű fintech alkalmazást használják kereskedésre.

Négy hónappal ezelőtt megjelent egy poszt a közösségben. Közepes érdeklődés, párszáz felszavazás és pár száz komment kísérte. Az írója, a GameStop jövőbeli kilátásait elemezte és elég meggyőzően érvelt amellett, hogy a bolthálózatnak még koránt sincs vége.

A poszt a  „Hogyan vigyél csődbe intézményes befektetőket a GameStop-al, útmutató kezdőknek” címet viselte. Az írója roppant érdekes dolgokra hívta fel a kisbefektetők figyelmét.:

  • Új piaci ciklus kezdődött, mivel a friss PlayStation és Xbox generáció új lendületet adott a fizikai boltoknak.
  • Eddig az új ciklusokban a GameStop (GME) részvényeinek értéke mindig csúcsot írt le.
  • Tulajdonképpen a GameStop nem is haldoklik, csak az egész videojáték ipar növekszik, míg  annak nem-digitális része stagnál. Eközben a GameStop digitális korszakra való átállása jó irányba halad és biztató jeleket mutat.

De a legfontosabb:

Az író szerint a piac annyira benézte a GameStop helyzetét, hogy a részvények 120%-a short pozícióban volt.

Becslése alapján a legtöbb short 7 dollár alatt szállt be, miközben a poszt megírásakor már 10 dollárt ért egy részvény. Volt miért izgulni a shortosoknak. Ők valószínűleg arra vártak, hogy a GameStop meg sem éri a 2021-et: az új konzolok megjelenésével, a fent vázolt ciklussal és a cég eredményeinek javulásával gyakorlatilag nem számoltak.

De mi az a short…

Ha járatos vagy a tőzsdén, ezt a fejezetet átugorhatod. A short a longolás ellentéte: ha longolsz egy részvényt, akkor megvásárolod és bízol abban, hogy a jövőben többet fog érni. Ekkor eladod. A különbözet a te nyereséged, ezt árfolyamok emelkedésével érted el.

Short esetében először kölcsön veszel részvényeket, ezeket pedig eladod. Ha jól spekuláltál, az árfolyam lefelé indul meg. Ekkor alacsonyabb áron, a piacról visszavásárolod a részvényeket, azokat visszaadod a kölcsönadónak. A két ár különbözete pedig a te nyereséged lesz.

Csakhamar kiderült, hogy a short pozíciók és a put opciók nagy részét egyetlen hedge fund nyitotta: a Melvin Capital. Ők egy közepesen ismert New York-i befektetési társaság, akik főleg a technológia és fogyasztói piacokon mozognak, összesen 12,5 milliárd dollárt kezelnek.

…és hogy lehet 100%-nál több short pozíciót felvenni?

A Melvin Capital elkövette azt a hibát, hogy 100%-nál több short pozíciót vett fel. Ezt „meztelen shortnak” nevezzük, amit a 2008-as gazdasági válság után illegálissá tettek. Ekkor úgy veszel kölcsön részvényeket short célra, hogy nincs megerősítve, hogy azok a részvények valójában léteznek vagy egyáltalán a piacról elérhetőek. Ez előfordulhat több tényező miatt is: ha likviditási gondok vannak a piacon, ha eltérések jelennek meg a papír és az elektronikus kereskedés között, vagy ha a kereskedők jogi kiskapukat használnak ki.

A wallstreetbets felhasználói számára a cél világos volt: ha eléggé megindul felfelé az árfolyam, a shortosokat nem csak kiszorítani, de egyenesen csődbe is lehetne vinni. A shortból adódó veszteségnek nincs felső határa, mivel az árfolyam szinte bármeddig emelkedhet. Vagyis ha mindenki elkezdene vásárolni és senki nem adna el, a shortosok nem tudnák csökkenteni a veszteségeiket, mert visszavásárolni sem tudnának a piacról.

A 99%

Teltek a hetek és egyre inkább terjedt a GME potenciálja a Wallstreetbets-en. A userek sorra gyártották a mémeket, kommentek ezrei szóltak arról, hogy most kell GME-t vásárolni. Ehhez persze hozzá csapódott egy csomó narratíva:

  • Az elithez tartozó üzletemberek és a kisemberek közötti harc
  • A csaló nagybefektetők és a tisztességes, de butának tartott kisbefektetők ellentéte
  • Az interneten felnőtt fiatalok verzusz a boomerek

Egy user például ezt írta:

„Egy idősebb milleniál vagyok. Unom már, hogy állandóan átbasz a globalista elit. Ez nem a demokraták és a republikánusok harca, ez az 1% mindenki más ellen.”

Vannak akik a profit reményében, vannak akik ideológiai okokból, vannak akik a poénból -, de tény, hogy iszonyú sokan ugrottak fel a GME vonatra. A wallstreetbets két hónap elteltével tele lett a GameStop vásárlásáról szóló posztokkal.

A mémek ereje

Miközben a wallstreetbets elérte a 2 milliomodik feliratkozóját, a GME vásárlásának híre elárasztotta az összes közösségi médiát és olyanokat is rávett a vásárlásra, akik azelőtt egyáltalán nem foglalkoztak a tőzsdével.

  • Januárra a GME lett a legnépszerűbb részvény a Robinhood-on.
  • A héten már az amerikai és az európai tőzsdék között is a legkeresettebb részvény lett.
  • Pár nappal ezelőtt a nap legtöbbet kereskedett részvény lett az egész világon. Jól olvastad, az egész világon.

A történtek alatt a GME árfolyama soha nem látott magasságokba nőtt. Eközben évtizedes tapasztalatokkal rendelkező elemzők próbálták fékezni a hullámot. „Vége a pumpának”. „Itt már nem érdemes beszállni”. „Mostantól shortolni kell a GME-t” – szóltak az intő szavak. A wallstreetbets-en ezek a tanácsok nevetség tárgyai lettek, miközben az árfolyam megállíthatatlanul növekedett.

A GME árfolyam a január eleji 17,7$-os szintről három hét alatt, 328$-ra nőtt. Ez több, mint 1700%-os növekedés.

A száguldó vonatra még Elon Musk is felszállt azzal, hogy tweetelt a GME-ről, amit 45 ezren retweeteltek. Bár erről ő maga nem beszélt, de lehet, hogy személyes ellentétek is fűtötték őt. A Melvin Capital igazgatója, Gabe Plotkin évekkel ezelőtt rászállt a szerinte túlárazott Tesla részvényekre és a befektetőket shortolásra biztatta. Most Musk is visszavághatott.

Az események január 22-én pörögtek a csúcsra. A Melvin Capital ekkor jelentette be, hogy egyetlen nap alatt 1,6 milliárd dollárt vesztett, az összesen 12,5 milliárd dolláros portfóliójából. És ez mindössze egyetlen nap eredménye volt.  Az év első napja óta 15%-os mínuszban álltak.

Csak azon az egyetlen napon, az összes GME shortos 3,3 milliárd dollárt vesztett.

A teljes időszakot lefedő veszteség mértékét a sajtóból még nem tudtuk meg, erre valószínűleg később fény fog derülni. Egyes pletykák szerint a Melvin Capital vesztesége már 30% körül járt. A Wall Street Journal szerint január 26-ra már jóval túlszárnyalták a 30%-os veszteséget. Ugyanakkor, a társaság vezérigazgatója cáfolta, hogy csődeljárást kezdeményeztek volna.

Ehhez az iszonyú veszteséghez az is kellett, hogy a Melvin-nél újabb short pozíciókat nyissanak, miután megtörtént az első felívelés. De mikor a wallstreetbets-en híre ment, hogy újra esésre játszanak, a közösség még nagyobb vásárlási hullámmal próbálta jobb belátásra téríteni az alapot.

Végül elkerülték a csődöt, de ehhez az kellett, hogy két másik befektetési társaság egy gyors befektetéssel megmentse a Melvin Capital-t. A Citadel és a Point 72 összesen 2,75 milliárd dollárnyi befektetést nyújtott a cégnek.

Ekkor már minden híradó a GME szárnyalásáról és a hedge fund csődközelbe jutásáról beszélt. A megbotránkozás közepette a mainstream média elsikkadt amellett, hogy a Melvin Capital-t a saját rossz befektetési döntései hozták ebbe a helyzetbe.

Eufória

Eközben a Wallstreetbets ünnepelt: kisbefektetők számoltak be róla, hogy végre rendezni tudták adósságaikat. Végre tudtak venni egy lakást. Végre volt pénzük ügyvédre, hogy válásukat rendezzék és visszaszerezzék a gyerekeiket. Sorra jöttek a szívet melengető történetek, amiknek közös pontja az volt, hogy most végre a kisembernek is jutott a tortából.

Egy posztban például egy vesztes szólalt meg, aki azt mondta, hogy ő a wallstreetbets ellen fogadott és nem hitte volna, hogy képesek ilyen magasságokba repíteni az árfolyamot. Bár pénzt veszített, de örült, hogy részese lehetett annak, ahogyan az internet népe borsot tört az elit orra alá.

„Hála a WSB-nek és a GME-nek, végre törleszthetek az apámnak és kifizetem a házán az új tetőt. Nagyon félt tőle, hogy nem tudja kifizetni. Nagyon szeretlek titeket WSB! Tényleg! Megyünk a holdra!

Óda a GME-hez”

Forradalmak másnapjai

Azok, akik ott voltak és befektetőként részt vettek a pumpában, a profit mellé egy egész életre szóló élményt kaptak.

Ezután viszont a kijózanódás időszaka következik. Az amerikai tőzsdefelügyelet bejelentette, hogy megvizsgálja az ügyet és ránéz a wallstreetbets-re is. Felmerült a piaci manipuláció vádja, amire heves reakciók érkeztek a fórumon. Az alábbi két idézet jól kifejezi a hangulatot:

„Egy rakat milliárdos lefelé nyomja az árfolyamot azzal, hogy shortolja az összes részvényt? Az nem manipuláció. Egy csomó idióta az interneten beleugrik egy szárnyaló részvénybe? Az manipuláció. Azt hiszem akkor manipuláció, ha a rossz emberek csinálják.”

„Talán a tőzsdefelügyelet azt is elmesélhetné, hogy hogyan tudtuk kihasználni a Melvin Capital túltolt fedezetlen shortjait? Ha jól emlékszem azokat pont ők tiltották be már 2008-ban.”

De nem csak a szabályozók részéről érkezett a nyomás. Egyelőre tisztázatlan okok miatt a Robinhood levette a GME-t a kínálatából, több másik, wallstreetbets által megtolt részvényekkel egyetemben. Más fintech alkalmazások is hasonlóan tettek, talán a szabályozóktól való félelmükben. Volt ahol megtiltották a vásárlást, csak eladni vagy tartani lehetett. Péntek reggelre a New York-i bíróságra már beérkezett az első csoportos per, ami a Robinhood-ot vádolta piaci manipulációval.

Eközben az árfolyam is elkezdett zuhanni.

A Robinhood igazgatója arról beszél a CNBC-nek, hogy a korlátozások bevezetése nagyon nehéz döntés volt, de továbbra is azon dolgoznak, hogy mindenki szabadon kereskedhessen a platformon

Bár a GameStop pumpálásának úgy tűnik vége van, az esetről és ennek következményeiről még nagyon sokáig fognak beszélni. A történtek egyik lehetséges értelmezése, hogy a tíz évvel ezelőtt sikertelenül fellépő globalizmus kritikus Occupy Wall Street új megnyilvánulása volt ez. A mainstream gazdasági sajtóban inkább az a narratíva dominál, hogy a tőzsdék, a fintech appokkal egyetemben nem voltak felkészülve arra, hogy a kisbefektetők látszólag irracionális döntéseket hozzanak és egyetlen részvénybe olyan mennyiségű pénzt toljanak, hogy az megroppantja a Wall Street-et.

Az ügy legfrisebb fejleményeiért kövesd a Kripto Akadémiát a jövőben is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img