Hibázott egy staking pool, 30 000 dollár levonásával büntetett az Ethereum hálózat

spot_img

Az Ethereum 2.0 indulásával kezdetét vette a proof-of-stake bányászati modellre való átállás. A felhasználók a letétbe helyezett ethereum tokenjeikkel hozzájárulhatnak a hálózat biztonságos működéséhez, amit a rendszer ETH2 token jutalmakkal honorál.

Aki rendelkezik legalább 32 ethereummal, az akár egymaga is részt vehet a folyamatban. Aki nem, vagy csak nem akar ezzel túl sokat foglalkozni, csatlakozhat egy bányász közösséghez is, ahol mások némi jutalékért cserébe leveszik a válláról az ezzel járó terheket. Az egyik népszerű bányász pool a ~9%-os részesedéssel rendelkező Staked, ami az átlagosnál több ethereumot oszt vissza a hozzá csatlakozóknak. Míg az Ethereum 2.0-án jelenleg elérhető átlagos éves hozam 9.3% körül alakul, a Staked felhasználói a 10.2%-ot is elérhetik.

A Staked üzemeltetői néhány nappal ezelőtt javítani próbáltak a pool működésének hatékonyságán, de ennek során egy komoly hibát vétettek. Az általuk által felügyelt node-ok hibás blokkokat kezdtek előállítani és lényegében forkolták az Ethereum 2 blokkláncot. A hálózat védekezési mechanizmusa mindezt egy támadási kísérletként értelmezte és az algoritmus 30 000 dollár értékű ethereum levonásával bűntette meg a közösség tagjait (slashing).

Az iparág legnagyobb befektetőivel kötött partnerség sem jelent 100%-os garanciát

A Staked elismerte, hogy hibázott és ígéretet tett az okozott károk visszafizetésére. Az eset ugyanakkor ismét emlékeztetett minket a régi igazságra, hogy azokat a coinokat, amiket nem mi magunk felügyelünk, bármikor elveszíthetjük. Legyen szó akár stake-elésről,  tőzsdézésről, vagy mondjuk egy DeFi app használatáról, soha ne tegyetek fel mindent egyetlen lapra, mert egy nap csúnya meglepetésben lehet részetek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img