Lángoló London: talán már júliustól megkezdődhet az ethereum égetése

spot_img

Három nap múlva fog sor kerülni arra az egyeztetésre, amin eldőlhet, hogy az Ethereum júliusra tervezett ‘London’ forkja során bevezetésre kerüljön-e az EIP-1559 frissítés.

Az elmúlt egy év során teret nyerő DeFi alkalmazások miatt drasztikus mértékben megemelkedtek az Ethereumon indított tranzakciók költségei. Egy átlagos utalás díja jelenleg 30 dollár körül alakul.

Az EIP-1559 megreformálná az ethereum tranzakciók után fizetendő díjak rendszerét. Míg jelenleg egy egyszerű aukciós modell szerint zajlik a tranzakciók feldolgozása (aki többet fizet, előrébb kerül a sorban), az EIP-1559-el bevezetné az úgynevezett alapdíjt (base fee).

Az alapdíj egy dinamikusan változó jutalék lenne, ami az Ethereum a blokklánc aktuális kihasználtsága alapján kerülne meghatározásra. Használata egyenlő feltételeket teremtene mindenki számára, aki csak egy egyszerű utalást szeretne végrehajtani a hálózaton, jelenleg ugyanis senki sem tudja pontosan, hogy az Ethereumon éppen mennyi az a minimum tranzakciós díj, aminek a kifizetésével még belátható időn belül teljesülhet egy utalás.

Ugyan vannak olyan oldalak, ahol erre vonatkozó információkat lehet találni, de a gyakorlatban mindenki csak tippelget és kis túlzással, de vaktában fizeti meg a jutalékokat. Két azonos összegű ETH utalás között emiatt akár több tíz dollárnyi tranzakciós díj különbség is kialakulhat, az EIP-1559-pel viszont megjelenhetne az egységes piaci árszabás.

Aki valamilyen okból kifejezetten gyorsan szeretne tranzaktálni, annak az alapdíjon felül lehetősége lesz a borravaló (Tip) megfizetésére, amivel az utalása előrébb kerül a várakozási listán. Ez a borravaló lenne a bányászok új bevételi forrása, mert az alapdíjból, vagyis a normál utalások után levont összegekből ők már egyáltalán nem részesülnének. Az EIP-1559 bevezetésével a rendszer az alapdíjat teljes egészében megsemmisítené (elégeti).

Mivel az Ethereumon sok tranzakció megy végbe, az alapdíjak elégetésével a hálózat egy olyan gazdasági modellre állhat át, ahol csökkenni kezd az összes rendelkezésre álló ETH mennyisége. Az egyre kevesebb token hosszabb távon pozitív hatással lehet az árfolyam alakulására is, így az utalások díjainak megsemmisítéséből közvetve minden Ethereum felhasználó profitálhatna, nem pedig csak a bányászok, akik a most működő rendszer fő haszonélvezői.

Ebből következően éppen az Ethereum bányászok azok, akiket érzékenyen érinthet az új rendszer bevezetése, hiszen a tranzakciós díjak nagy részének elégetésével az ő bevételeik csökkenhetnek. Valamiféle kompromisszumra azonban nekik is készen kell állniuk, különben az olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat lehetővé tevő és ugyancsak kialakulóban lévő DeFi gazdasággal rendelkező Binance Smart Chain, a Solana (FTX) és Polkadot is az Ethereum fejére nőhet és az ezekre átpártoló felhasználókat már nehéz lesz visszacsábítani az Ethereumra. A bányászoknak nyilván nem lehet érdeke, hogy tönkretegyék a saját blokkláncukat.

Ezért is lehet fontos az az Ethereum fejlesztők és bányászok képviselői közötti megbeszélés, amit 3 nap múlva élőben is figyelemmel lehet majd kísérni. Egy esetleges megállapodás nagy előrelépést jelenthetne az Ethereum blokklánc, és ezáltal az ethereum token tulajdonosok számára is.

Ha szeretnél még több hírrel és elemzéssel találkozni, kövess minket a YouTube-on és a Discordon is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img