FATF: személyi igazolványt és stake-elési engedélyt legyen szíves

spot_img

Újabb kripto szabályozásal kapcsolatos javaslatokat tett közzé a FATF, ami több nemzetközi szervezet, például a G7-ek számára tesz ajánlásokat a nemzetközi pénzmozgásokat szabályozó törvények bevezetéséről.

Az új vázlatban a stabil coinok, a DeFi és az NFT-k is említésre kerültek. Ami talán a legfontosabb, hogy egészen pontosabban kitértek a virtuális szolgáltatásokat nyújtó entitások, vagyis a VASP-ok definiálására. (VASP: Virtual Asset Service Provider)

A FATF szerint a

  • kriptós hitelező platformokat,
  • a decentralizált tőzsdéket,
  • bármilyen érték vagy szolgáltatás továbbítására alkalmas, blokkláncon vagy megosztott főkönyv technológián alapuló alkalmazást,
  • vagy a működésért valamilyen jutalékot begyűjtő decentralizált Appot

VASP-nak kellene tekinteni és kötelezővé tenni számukra az ügyfélazonosításra és nemzetközi pénzmosás ellenes intézkedésekre vonatkozó jogszabályok alkalmazását.

A FATF elismeri, hogy ezek a technológiák önmagukban kívül esnek a törvényhozók fennhatóságán, ugyanakkor az ezeket üzemeltető személyeket és szervezeteket köteleznék az együttműködésre és szankcionálnák, ha azok továbbra is lehetőséget biztosítanának a nem regisztrált privát tárcák használatára. A szervezet az ellenőrizetlen személyek közötti (p2p) tranzakciókat magas veszélyességűnek tartja.

A dokumentum szerint a FATF közelről figyeli a fiat és virtuális pénzekre is átváltható NFT-k körül kialakult széleskörű érdeklődést is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img