Erősödő dollár állhatja a bitcoin útját

spot_img

Discord csatornánkon is szóba került a DXY tőzsdei mutató helyzete, aminek a grafikonja egy fontos döntési ponthoz érkezett. A DXY a bitcoin tulajdonosok számára is segítséget nyújthat annak eldöntésében, hogy a nagy képet tekintve inkább az árfolyam további emelkedésére, vagy esésére lehet számítani.

A dixi az amerikai dollár erősségét méri az ismertebb nemzetközi valutákkal szemben. A valutakosár súlyozása a következő:

  • Euro – 57.6%
  • Japán jen – 13.6%
  • Angol font – 11.9%
  • Kanadai dollár – 9.1%
  • Svéd korona – 4.2%
  • Svájci frank – 3.6%

Amikor a dollár erősödik a fenti pénznemek ellenében, akkor a befektetők a kis kockázattal járó, biztosabb megtakarítási formákat részesítik előnyben. Ilyen lehet például például az amerikai államkötvény, vagy akár maga a dollár formájában tárolt készpénz.

Amikor a dollár gyengül, akkor az annak esését ellensúlyozni képes értéktároló eszközök (pl.: arany), vagy az esésből származó veszteségnél nagyobb hozamot ígérő, de kockázatosabb befektetési formák (például a tech részvények, vagy éppen a bitcoin) válnak keresettebbé.

Az alábbi grafikonon a DXY mozgása látható, ami az elmúlt években érdekes összefüggést mutatott a bitcoin árfolyamának alakulásával.

  1. A DXY emelkedik, miközben a bitcoin egy 3 éven át tartó medve piacba kerül.
  2. A DXY oldalazni kezd. A bitcoin lassan magára talál és eléri korábbi csúcspontjának számító ~1100 dollárt.
  3.  A DXY esni kezd. A bitcoin árfolyama egy év alatt a 20-szorosára emelkedik.
  4. A DXY ismét erősödni kezd, a kripto piac összeomlik.
  5. A DXY emelkedése lassul, a bitcoin lassan magára talál és megkezdődik az ismételt felhalmozás időszaka.
  6.  A DXY a COVID nyomán bejelentett pénznyomtatás hírére összeomlik, a bitcoin árfolyama 10 hónappal később eléri a 60 000 dollárt.

Ha kicsit jobban odafigyelünk a grafikonra, akkor észrevehetjük, hogy a DXY abbahagyta a lefelé tartó mozgást és erősödni kezdett. A mutató jelenleg éppen abban a sávban mozog, ahol eldőlhet, hogy a dollár egy újab emelkedő trendjének kezdetéről, vagy csak egy hamis kitörésről lehet-e szó.

Fogalomban lévő dollár mennyiség alakulása

Tekintettel arra, hogy az elmúlt év során végrehajtott pénznyomtatások hatására 25%-kal növekedett meg a forgalomban lévő dollár mennyisége, az elemzők hosszabb távon a DXY további esését tartják valószínűnek. Ha mégsem így történne, az nehezebbé teheti a bitcoin számára, hogy újabb csúcsokat érhessen el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img