Hidegzuhany a hétvégére

spot_img

A bitcoin árfolyama tegnap 60 500 dollárról 50 900 dollárra csökkent. A tízezer dolláros kilengés a kriptovaluta történelmének eddigi legnagyobb zuhanását okozta, az esésre pedig mintha az egész világ igyekezett volna rájátszani, ugyanis a szokásoshoz képest kifejezetten sok negatív hír látott napvilágot.

  • Beszámolók szerint egy kínai szénbányában bekövetkezett baleset miatt áramkimaradás volt egy bitcoin bányászat szempontjából fontos régióban, ami a hash rate ideiglenes, egyes források szerint 20, mások szerint 50%-os visszaeséséhez vezetett.
  • Egy másik hír szerint az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma pénzmosás miatt vizsgálatot indít több amerikai kripto tőzsde ellen. Az információt a CNBC egyik gazdasági műsorának közösségi oldala osztotta meg, ami csupa nagybetűkkel, források feltüntetése nélkül tette közzé a posztot. Ezt később egy azóta törölt bejegyzésben a Bloomberg is átvette. 99% hogy álhírről lehett szó.

  • A fenti FUD-ra rájátszva még maga a CNBC is kitett gyorsan egy félelemkeltő hírt, az elmúlt évben már százezerszer megismételt “India mindjárt bannolni fogja a bitcoint” szöveggel. Ez a cikk egy 1 hónapos, március 15-én közzétett cikk reposztja volt.

  • Törökország viszont részben tényleg bannolta a bitcoint, legalábbis az ország hatóságai betiltották, hogy májustól kriptovalutákkal lehessen fizetni különböző termékekért, vagy szolgáltatásokért. A döntés ugyan sajnálatos, de a valóságban valószínűleg senkit sem fog érdekelni. A török líra évente több tíz százalékot veszít az értékéből, ezért az emberek kétségbeesetten próbálják aranyba, dollárba, vagy éppen bitcoinba menekíteni a megtakarításaikat. Azt hogy az állami valutát egy egyébként hivatalosan értéktelennek minősített “internetes varázspénztől” is védeni kell, sokat elárul az itt uralkodó gazdasági állapotokról. Nemrégiben Erdogan egyébként arra is felszólított, hogy minden török adja el az aranyban tárolt megtakarításait és annak lírára váltásával segítse megerősíteni a nehéz helyzetbe került valutát. Ezt (egyelőre?) még nem tették kötelezővé.

Török internetes keresések a kriptovaluta szóra.

  • A Coinbase múlt heti részvénykibocsátása után a hétvégére előkerült néhány olyan dokumentum, amelyek szerint a váltó tulajdonosai és vezetői már nem hiszen a kriptovaluták jövőjében és ezért amint lehetett, eladták a részvényeik 70-100%-át.

A valóságban csak az összes Coinbase részvény egy részét bocsátották piacra és a fenti számok azt jelölik, hogy ennek a töredék mennyiségnek hány százaléka került valójában értékesítésre. A Coinbase igazgatójának neve mellett szereplő 71% például az összes tulajdonában lévő részvény csupán 1%-át jelentette.

Összességében a hétvégi, alacsonyabb likviditású időszakokban mindig sokkal könnyebb nagyobb kilengéseket előidézni, amire egyes piaci szereplők akár álhírek terjesztésével is megpróbálhatnak rájátszani. Az ilyenkor közzétett  hírekre és bejelentésekre emiatt mindig érdemes némi szkepticizmussal tekinteni.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a YouTube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img