Összeomlott a piac a 43%-os tőzsdei adó hírére

spot_img

A tegnap esti órákban a hagyományos és kriptopiacok is összeomlottak, miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok elnöke gyakorlatilag a duplájára emelné a gazdagok tőkenyereség után fizetendő adójának a mértékét.

A tőzsdéken elérhető profitot jelenleg 23.8%-os adó terheli, amit a tervezet szerint 39.6%-ra, de az erre rakódó egyéb terhekkel együtt végső soron 43.4%-ra növelnének az évente egymillió dollárnál több bevétellel rendelkező háztartások számára. A javaslattal a tőzsdéken elérhető nyereség válna az USA legjobban adóztatott bevételszerzési formájává, ami alól nem jelentene mentességet a befektetési eszközök hosszú távú, egy évnél tovább való tartása sem.

A hír érkezését követő percben a hagyományos piacok azonnal esni kezdtek, amit a kriptovaluták is lekövettek. A képen az 500 legnagyobb amerikai cég teljesítményét követő SP500 index reakciója látható.

Habár a gazdagok megadóztatása politikailag népszerű döntés lehet, költségvetési szempontból komoly károkat is okozhat. A 2010-es évek elején Franciaország próbálkozott egy hasonló intézkedéssel, ahol extrém magas, közel 80%-os adót vetettek ki az ország leggazdagabb embereire, aminek eredményeképp néhány hónap alatt több ezer milliomos hagyta el az országot. Az állam bevételei ezt követően érezhetően visszaestek és két évvel később az adót is visszavonták, a gazdagok viszont azóta sem tértek vissza.

Az amerikai adóemelés tervét jövő héten mutathatják majd be a nyilvánosság előtt. Szakértők szerint addig még rengeteget finomíthatnak rajta és a tényleges javaslat valószínűleg ennél jóval alacsonyabb adókulcsot, talán 28%-ot fog meghatározni. Ha mégis a kiszivárgott verzió lépne életbe, akkor az az egyes amerikai államok adóterheivel kiegészülve 52%-ra (New York), vagy akár 56%-ra (Kalifornia) is emelhetné a leggazdagabbak adóterheit. Ez az elemzők szerint akár az amerikai startup kultúra végét is jelenthetné, mert ilyen magas közterhek mellett már csak nagyon kevesen vágnának bele egy saját, egyszer talán majd jól jövedelmező vállalkozás létrehozásába.

Az adóemelés hatással lehet majd a befektetési eszközök, így a kriptovaluták árfolyamainak év végi alakulására is (szezonalitás), ugyanis ha az 2022. január 1-től lépne életbe, akkor az sokakat arra ösztönözhetne, hogy a tőzsdéken elért profitjukat adóoptimalizálás céljából még 2021-ben realizálják, ami után az idei évre még kevesebb adót kellene befizetniük.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img