Először fedték fel a leplet a Tether tartalékairól

spot_img

A 2014-es indulása óta a legnagyobb stabilcoin kibocsátó, a Tether most először fedte fel, hogy mi rejlik a tartalékaikban. Azokról a tartalékokról van szó, amik az USDT-t és más stabilcoinokat fedeznek és amik megléte kapcsán sok kétség merült fel az utóbbi években. A kétségeket végül az év eleji New York-i per oszlatta el, aminek végén a Tether befizette a büntetését, majd kötelezettséget vállalt arra, hogy három havonta közli a tartalékok részletes felbontását.

A theblock-nak eljuttatott jelentésből kiderült, hogy a Tether tartalékainak 76%-át pénzeszközök, vagy azzal egyenértékű eszközök és egyéb, rövid futamidejű betétek és kereskedelmi papírok alkotják.

A pénzeszközöket kitevő 76%-os rész nagy részét kereskedelmi papírok teszik ki (65%-át). Ezek 9 hónapnál rövidebb lejáratú, vállalatok által kibocsátott adóslevelek. 24%-ot tesznek ki különböző letéteményesi betétek és további néhány százalékot fordított repóügyletek, kincstárjegyek és készpénz.

A theblock arra a kérdésére, hogy a tényleges készpénz miért alkotja ilyen kis részét a tartaléknak, a Tether azt válaszolta, hogy megtévesztő lenne ha csak a készpénzre fókuszálnánk.

“Nem szabad összekeverni a tényt, hogy nem készpénzben pihen a pénz, azzal, hogy ne lenne meg a kellő likviditás.”

A Tether tartalék maradék 24%-a fedezett hitelekből, vállalati kötvényekből, nemesfémekből és egy kis részben digitális tokenekből áll.

Amikor a Tether elindult, a cég azt állította, hogy az USDT tokent 1:1 arányban fedezi dollár. 2019-ben, vagyis öt évvel később, egy honlapjukon megjelent frissítés szerint váltottak a “Tether reserve”, vagyis Tether tartalék modellre. Ennek tartalmáról az évek során csak annyit tudtunk meg, amennyit a nyilvános egyenlegükön vezettek: nem sokat. A nemrég véget ért eljárásnak köszönhetően most végre részletesen is láthattuk, hogyan fedezi a Tether az USDT tokeneket.

A Tether használata és kibocsátása az egekbe szökött a mostani bikapiac idején. A legnépszerűbb stabilcoin teljes piaci kapitalizációja már 58 milliárd dollár.

/theblock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img