Kipukkadt az NFT lufi – legalábbis egy időre

spot_img

Ez elmúlt néhány hónap az NFT-k szárnyalásáról szólt. Mi is beszámoltunk róla, hogy iszonyú árakon kelt el egy-egy virtuális műtárgy vagy gyűjthető kártya és egyéb virtuális javak. Mostanra viszont óriási mértékben kiszáradt az NFT piac: az eddigi adásvételek értékben és számukban is csak töredékét tudják hozni a csúcson látottaknak.

Az NFT piac a csúcsát május 3-án érte el, amikor egyetlen nap alatt 102 millió dollárnyi NFT cserélt gazdát. Ehhez képest annyira beesett a piac, hogy az elmúlt egy hétben a 20 milliót sem érte el a szám.

Az NFT piac eladásai egy éves távlatban. Jól látszik a május 3-i csúcs és a mostani beszáradás. Forrás: NonFungible

A collectibles, vagyis a gyűjtögetős NFT-k teszik ki a piac nagy részét. A CryptoPunks, a Hashmasks és más gyűjtenivalók a csúcson a 102 millió dollárnyi eladásból 100 milliót tettek ki. Az elmúlt hét 20 milliós volumenéből pedig 9,2 milliót tudhattak be.

A teljes piac tematika szerinti megoszlását jól mutatja az alábbi NonFungible.com grafikon. Eladások tekintetében magasan vezetnek a gyűjthető NFT-k, lemaradva a művészeti NFT-k, majd a sport, a metaverse és a videojáték kategóriák.

Az aktív, NFT-kel üzletelő tárcák száma is jelentősen beesett, mindegyik kategóriában nagyjából 70%-ot. A csúcson 12 000 tárcát jártak meg NFT-k, ez most 3900 darab tárca.

Aktív NFT tárcák száma kategóriák szerint, három időpont: tavaly ilyenkor, a csúcson (peak) és két nappal ezelőtt.

Érdekes, hogy a metaverse (virtuális ingatlanok és tárgyak) a múlt héten nagyobb volument húzott be, mint a művészeti NFT-k: 3,3 millió dollár metaverse a 3 millió art NFT mellett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img