Körvonalazódnak a SEC gondolatai a DeFi-ről

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet öt biztosának egyike publikált egy cikket a DeFi-vel kapcsolatos aggályairól. Caroline Crenshaw SEC-biztos írása a Blokklánc-jogi nemzetközi folyóirat első számában jelent meg (igen, már van ilyen is!).

„a DeFi szép új világa ezidáig még nem vette át azokat a szabályozási kereteket, amik más piacokon fontos védelmet jelentenek a befektetőknek.”

– szól Crenshaw tézise.

A SEC-biztos szerint a DeFi termékeknek két fontos ponton kéne változtatniuk: egyrészt nem elég átláthatóak, másrészt a pszeudonimitás csak megágyaz a piaci manipulációnak, így hosszú távon ezt le kéne vetkőzniük.

Az átláthatóság hiányával az a legnagyobb probléma – fejtette ki Crenshaw, hogy kettéosztja a piacot. Kialakulnak olyan profi befektetők és belsős emberek, akik óriásikat tudnak nyerni a piacon, amíg mindenki más állandó hátrányban lesz.

Bár a DeFi projektek legtöbbje nyílt forráskódú, a befektetők túlnyomó többsége egyszerűen nem tudja értelmezni a kódot. A nagyobb szereplőknek viszont megvan a lehetőségük és a hozzáférésük egy-egy auditáláshoz vagy a szükséges fejlesztői szakértelmhez.

„Nem ésszerű olyan pénzügyi rendszert építeni, ahol a befektetőknek először komplex kódokat kell megérteniük.”

A SEC-biztos a pszeudonimitással és az ezzel együtt járó piaci manipulációról is kifejtette az aggályait. Ha a piaci szereplők valódi nevek nélkül vannak jelen, akkor közel lehetetlenné válik a piaci manipuláció- , az összejátszás-, vagy a belsős kereskedelem megállítása. A botoknak hála pedig a hagyományos indikátorok, a volumenek és a momentumok is teljesen hasznavehetetlenek lesznek.

Bár a DeFi-k esetében a pszeudonimitást egyfajta feature-nek tüntetik fel, Crenshaw nem hiszi, hogy ez bármilyen befektetőt is bevonzana. „A befektetők nem a nagyobb privacy-t, hanem a nagyobb hozamot keresik” – írja.

Crenshaw szerint a DeFi projektetnek szóba kell állniuk a tőzsdefelügyelettel, tárgyalásokba kell kezdeniük, hogy együtt találják meg a megoldást a problémás kérdésekre. A múltkor a másik SEC-biztos és elnök, Gary Gensler is hasonlóan nyilatkozott. Bár jogi vonzata ezeknek a kijelentéseknek még nincs, az irány elég világos: a DeFi piacok szabályozása lehet a következő évek fontos törekvése az amerikai és a világ más országainak szabályozóinál.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img