Sok török vásárol stabil coint a gyengülő líra miatt

spot_img

A Törökország hivatalos fizetőeszközének számító líra az elmúlt év során 40%-ot gyengült a dollár ellenében. Az éppen karácsony előtt tetőző mélyponton ez az érték a 60%-ot is meghaladta, ahonnan egy elnöki bejelentést követően sikerült visszakorrigálni. Ebben Erdogan ígéretet tett arra, hogy kárpótolni fogják azokat, akik lírában tartják a megtakarításaikat.

Az összeomlás szélén táncoló valutából viszont továbbra is egyre többen próbálják meg kimenekíteni értékeiket. Ezen lehetőségek egyikét a kriptovaluták jelentik, melyek közül a dollár értékét lekövető USDT esetében már minden nap rekordokat döntöget az országból ebbe áramló pénz mennyisége.

A török lírát is támogató kripto tőzsdék összesített adatai alapján, a teljes USDT – fiat pénz forgalom negyedét a TRY, vagyis a líra kereskedési párok adják, messze maguk mögé utasítva a dollár és euró párok 10-10%-os részesedését.

A trend kapcsán Törökország miniszterelnöke a karácsonyi időszakban már be is jelentette, hogy hamarosan újra szabályozni fogják a kriptovaluták használatát és az ezt célzó törvényt minél hamarabb szeretné elfogadtatni a parlamenttel. A kriptovalutákkal való fizetést és azok elfogadását különböző szolgáltatásokért cserébe pár hónappal ezelőtt már betiltották, de birtoklásukat egy bírósági ítélet akkor még jogszerűnek minősítette.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img