14%-ot esett a Bitcoin, a részvénypiacok és Oroszország is bekavart

spot_img

Csütörtökön még 44 ezer dollárig is felnyúlt a BTCUSD gyertyája, azóta viszont 37 700 dollárig esett, ami megrengette a piacokat.

Ahogy most is, egy-egy nagy piaci mozgás általában számos okra vezethető vissza. Ebből hármat emelnénk ki: az egyik a hagyományos részvénypiacokon érezhető bizonytalanság, a másik a kamatemeléssel szembeni várakozások, a harmadik pedig Oroszország jegybankjának friss memója, ami szerint betiltaná a kriptopénzeket az országban.

Az amerikai részvénypiacon a NASDAQ index már több, mint 5%-os mínuszban van a héten. A Bitcoin-nak és az indexben tömörített techvállalatoknak rengeteg közös befektetőjük van. A másik fontos index, az S&P 500 pedig már harmadik hete mínuszban fogja zárni a hetet. Ezek az indexek koránt sincsenek hozzászokva az ilyen mértékű veszteségekhez: az utolsó hasonló kaliberű esés a tavaly márciusi, koronavírus miatti pánik során történt.

A Bitcoin és más hasonló, magas kockázatokkal járó befeketéseknek szintén rossz hír lehet, hogy kamatemelési hullám várható nem csak az USA-ban, de az egész világban. A piacok pedig most reagálnak az előrejelzésekre – egy zuhanással. Miután a FED a pandémia óta havi 120 milliárd dollárnyi kvantitatív könnyítéssel próbálta megtolni a gazdaságot, márciustól ez megszűnhet és ennek ellentéte, egy kvantitatív szigorítás jöhet, ahol – Alex Kruger elemző szerint – kamatemelésekkel havi 80 milliárd dollárt szednének be.

Rossz hírek érkeztek Oroszországból is, ahol nem csak számos kriptopénz befektető él, de a bányászat egyik fontos központja is. Az ország 11%-os részesedéssel a harmadik helyen áll a globális hashrate rangsorban, rögtön az USA és Kazakhsztán mögött.

Az orosz jegybank friss memója arról tájékoztatta a kormányzati szerveket, hogy ajánlatos lenne teljes egészében betiltani a bitcoint és más kriptopénzeket, beleértve a bányászatot és a kriptotőzsdéket is, valamint az OTC piacokat.

Az indoklás szerint a kriptopénzek veszélyt jelentenek az ország pénzügyi szuverenitására, segítik kivonni a pénzt a nemzetgazdaságból és az emberek számára is túl kockázatos befektetések.

A bányászatot illetően pedig arra jutottak, hogy nem produktív módon használja fel az elektromos energiát, valamint aláássa a környezetvédelemre tett erőfeszítéseket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img