2023-ra várható az első digitális eurót szabályozó törvény

spot_img

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy a következő év elején tervezik benyújtani az első, digitális eurót szabályozó törvénycsomagot.

A törvénycsomag adja majd a jogi alapját az Európai Központi Bank által tervezett digitális eurónak.

Az EKB jelenleg belső teszteket és kísérleteket hajt végre a digitális euróval. Szakértők szerint a munka az első prototípuson 2023 végén elkezdődhet. Ezután a központi bank kormányzótanácsán múlik majd a döntés, hogy érdemes-e továbbvinni a projektet. Ha igent mondanak, akkor legkorábban 2025-re készen állhat a használható digitális valuta.

Az EKB 2020-ban tartott már egy nyilvános konzultációt, hozzászólási időszakot, a szakma számára. Akkor a legtöbb szereplőt a személyes adatok védelme és a fizetési anonimitás megőrzése foglalkoztatta. Ezúttal a Bizottság tart majd egy hasonló konzultációt a készülő törvénycsomagról, ahol a gyakorlatiasabb, mindennapi használatról szeretnének szakmai véleményeket begyűjteni.

Bár a végső beleegyezést a digitális euróról a Központi Bank adja, a Bizottságban, a Parlamentben és a tagállamok között is a megvan a támogatottsága a terveknek. Ezek egyrészt a lemaradástól való félelemben, másrészt a technológiai óriáscégek pénzügyekbe való terjeszkedésében gyökereznek. A Facebook virtuális fizetőeszközzel kapcsolatos tervei az Atlanti-óceán két oldalán megbuktak a szabályozói nyomás miatt, de a politikát ez lépésekre ösztönzte.

A törvénytervezetnek a szokásos módon, az Európai Parlamenten és a tagállamok jóváhagyásán is végig kell mennie, mielőtt törvényerőre emelkedik.

/politico.eu/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img