Soros György, Hayes és a bikás Ethereum

spot_img

Legutóbbi blogposztjában osztotta meg gondolatait az Ethereum közelgő fejlesztéséről Arthur Hayes, a BitMEX alapítója és egykori vezérigazgatója. Szabad fordításban Ether-flekszív címre keresztelt írásban Soros György reflexivitás-elméletéből kiindulva Hayes úgy gondolja, hogy az Ethereumra egy igazán bikás időszak vár. 

“Tegyük fel, hogy sikeres lesz a hálózati fejlesztés. A kereskedők erre készülve már most ETH-t vásárolnak, mivel tudják, hogy minél magasabbak az árak, annál többen használják majd a hálózatot, ezáltal méginkább deflálódik az ETH, ami ismét felhajtja az árakat, amivel még többeket vonzz és így tovább. Ez egy bikás körforgás.”

Röviden: Hayes szerint a folyamatok visszahatása egy körforgást eredményez az árfelhajtás, a használat és a deflációs készlet között. 

Hayes az elméletet Soros György, A pénz alkímiája című művéből merítette, amit éppen most olvas. Soros ebben a művében fejtette ki a reflexivitás-elméletet.

Az elmélet szerint a gazdaságban működik egy visszaható körforgás, mivel a befektetők érzékelése visszahat a fundamentumokra, ami újra hat a befektetők érzékelésére és várakozásaira.

A piaci szereplők, akárcsak a társadalomban élő egyének egy megfigyelő és egy cselekvő szerepben is részt vesznek a piacokban és a társadalmi folyamatokban. A két funkció egymástól elválaszthatatlan. 

“Azok a történések, amit az egyének megismerőként megérteni igyekeznek valójában tulajdon cselekedeteik eredménye, miközben cselekedeteiket a történésekre vonatkozó megértésük vezérli, ezért a két funkció szüntelen visszahatása alakítja az emberi folyamatokat” – írja Tóth István közgazdász. 

Még egyszerűbben: a piaci résztvevők – tudatosan vagy sem – de óriási szerepet játszanak abban, hogy eljöjjön az, amire spekulálnak. Az ő részrehajlásuk megerősíti az árfolyamok trendjét mindkét irányban és ezáltal önbeteljesítő jóslatok alakulnak ki.

– írja Arthur Hayes.

Az Ethereum közelgő fejlesztése két nagyobb változással jár majd. A konszenzus algoritmus átvált proof-of-work-ről proof-of-stake-re és az ETH kibocsátási arányát is kb. 90%-al csökkenti majd. Emiatt többen “tripla-feleződésként” emlegetik a merge-et.

A már működő EIP-1559 reformja miatt is – ami a tranzakciós díjak egy részét elégeti – az Ethereum egy deflációs, vagyis szűkülő készletű kriptopénz lehet. Az megágyazhat az áramelkedés-használat-deflációs készlet hármasnak, ami Hayes szerint egy bikás feedback loopot hozhatna létre.

A BitMEX egykori igazgatója szerint az elmélete akkor bukhat meg, ha valami miatt nem sikerül a fejlesztés implementálása. Abban az esetben egy hasonló körforgás jöhetne létre, csak az ellenkező irányban, ami lefelé tolná az árakat. 

Eközben a spot piacon bikás a helyzet, a határidős piacon viszont nagyobb az eladási nyomás. Hayes szerint ez azért történik, mert a kereskedők ezzel hedgelik pozíciójukat arra az esetre, ha a merge sikertelen volna. Eközben igényt tartanak egy potenciális fork, a proof-of-work hálózat folytatása esetén kapott ETH-ra is. Hayes várakozása szerint a sikeres merge esetén mindenki visszavásárolja a hedgét és az ETH eladói kisebbségben lesznek. Hayes számít arra a merge idején lesznek, akik eladnak a hírre, ő viszont ezt fogja kihasználni arra, hogy betárazzon még több ETH-t. 

“Arra számítok, hogy hasonló forgatókönyvet látunk majd, mint a Bitcoin felezések alkalmával. Mindenki tudta azok dátumát, de az igazi áremelkedést mindig a felezés után tapasztaltuk.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img