Aranyszabályok az átverések elkerüléséhez – KriptoSuli

spot_img

Kerüld a pump and dumpot

Ha aktív vagy a kriptopénzek világában, előbb utóbb belefutsz majd egy pump and dump sémába. Ez annyit jelent, hogy emberek egy csoportja bevásárol egy adott kriptopénzből, majd mások toborzásával feltornássza annak árfolyamát (ez a pump). Ezután eladják saját coinjaikat, ráöntik azokat a piacra (ez a dump). Az árfolyam feltornászásához pedig nélkülözhetetlen, hogy rengeteg vásárlót is bevonzzanak. Például téged. Megkeresnek, felvázolják a tervüket: x időben veszünk, megvárjuk míg felmegy, majd a jelzés után eladjuk. A probléma ott kezdődik, hogy sosem fogod tudni időben eladni az adott altcoint, mert a séma kitalálói már azelőtt lépni fognak, mielőtt neked lehetőséged volna reagálni. Ezzel a sémával csak annak kitalálói nyernek, mások átverésével.

Kerüld a kuponos, voucheres befektetéseket

Jellemzően időseket céloznak azok a cégek, akik kuponokat és vouchereket árulnak. Ezeket az adott cégnél lehet megvásárolni és állítólag tartalmaznak kriptopénzeket. Természetesen ezeket pénzre váltani is csak náluk lehet. Ezek a legtöbb esetben átverések és egyébként sincs szükséged arra, hogy ilyen formában fektess be. Inkább készíts egy tárcát és küldj rá kriptopénzeket. 

Ne dőlj be a kereskedési vagy felhőbányász szoftverek ígéretének

A jól ismert átverések közé tartoznak. Egy nem létező szoftverbe gyűjtenek befektetéseket (egy algoritmusba, egy kereskedési botba, egy arbitrázs botba vagy egy felhőbányász szolgáltatóhoz) és cserébe napi, heti vagy havi bevételt ígérnek. Ezek a szoftverek nem léteznek és az adott cég az új belépők pénzéből fizeti ki a régi tagokat. Tulajdonképpen egy piramisjátékokról és MLM rendszerről van szó. Ne dőlj be nekik, nincs világmegváltó szolgáltatás ezen a piacon.

…és a következő ezerszeres megtérülésnek sem!

Mindig legyél szkeptikus azokkal a coinokkal szemben, amik óriási megtérülést ígérnek. Azokkal az emberekkel szemben is, akik azt mondják „ez egy tuti tipp”, vagy „ez a következő ezerszeres hasznot hozó coin”. A piacon több ezer altcoin van és bár van esély komoly nyereségre, nagyon sok esetben ez nem fog teljesülni. Ha még tapasztalatlan vagy, maradj a jól ismert coinoknál. Több tapasztalattal már könnyebben fog menni az új projektek, ismeretlen coinok felmérése.

Ez a cikk a KriptoSuli oktatóanyagból származik, ami elérhető e-könyv és hangoskönyv formájában is.

Nézd meg mit tud a KriptoSuli ide kattintva

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img