Ethereum Shanghai: továbbra is március közepe a cél

spot_img

A korábban bejelentett tervek szerint haladnak a következő Ethereum frissítés munkálatai, aminek érkezésére durván 6 hét múlva számíthatunk.

  • Megújult a KriptoSuli, az új változat már hangoskönyv formában is elérhető. További részletek ezen az oldalon.

A Shanghai fork próbaverziói február 7-től, egy – másfél hetes csúszásokkal fognak élesedni az Ethereum teszt hálózatain (Zhejiang, Sepolia, Goerli). Ha minden rendben lesz, a fő változatot március közepén aktiválhatják a fejlesztők. Az ütemtervet egy tegnapi megbeszélésén rögzítették.

A Shanghai lehetővé fogja tenni a staking-ben tartott ethereum tokenek, és az ezekért járó ETH kamatok szabad visszavonását és értékesítését. Habár az ether stake-elésére már 2020 decembere óta adott a lehetőség, egy technikai probléma eddig csak a staking elindítását tette lehetővé, az abból való kilépést már nem. Ez az akadály hárulhat el a következő hetekben.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a szabad kilépés lehetősége milyen hatást gyakorolhat az ethereum árfolyamára.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy akik az elmúlt 2 évben stake-eltek, azok most kiveszik a letétjeiket, vagy legalább a megszerzett kamatokat, hogy az elért profitot végre realizálhassák, vagy máshol is megforgassák.

Mások viszont úgy gondolják, hogy a staking funkció teljessé válásával éppen, hogy még többen és még bátrabban kezdik majd el használni ezt a lehetőséget, és növekedni fog a stakingben tartott ETH mennyisége. (Hosszabb távon valószínűleg nekik lesz igazuk.)

Folyamatosan nő a staking-ben tartott ETH mennyiség. Jelenleg 16 millió ethert, a teljes készlet 13.6%-át tartják letétben. A megszerezhető (ETH-ben fizetett) éves hozam a nagyobb szolgáltatóknál 3.9 – 5 % között alakul.

Befektetési szempontból nézve a kamatozó, és az EIP1559 frissítés óta már “önégető”, vagyis csökkenő darabszámú ETH egyre komolyabb kihívója lehet a bitcoinnak.

A tranzakciós jutalékok megsemmisítésének 2021 augusztusi bevezetése óta 2.8 millió darab (~8 milliárd dollár értékű) ETH került ki a forgalomból. Ez a 120 millió darabos teljes készlet több mint 2%-át jelenti.

Becslések szerint az Ethereum teljes mennyisége már túljutott a csúcsponton, és a fentebb is említett mechanikák miatt innentől kezdve folyamatosan csökkenni fog. A következő két évben ez további 2 millió token elégetését jelentheti. Ez gyorsulhat, vagy lassulhat is a hálózat kihasználtságának függvényében. (Minél többen használják az Ethereumot, annál több tokent égethet el a hálózat.)

Érdekesség, hogy miközben az ETH árfolyama dollárban kifejezve (bal oldali grafikon) nagy ingadozásokon ment keresztül, és a Covid összeomlás óta bejárta a $100 – $4800 tartományt (jelenleg $1640-t ér), addig a bitcoin ellenében (jobb oldali grafikon) két éve gyakorlatilag egy oldalazó mozgást végez, vagyis a korábbi látványos kilengésekkel szemben már jól tartja a piacvezetőhöz viszonyított relatív értékét. Vannak, akik szerint ez akár egy jövőbeli trónfosztásra való felkészülés előjele is lehet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img