Hamarosan valósággá válhat a tárcád visszaszerzése az Ethereum hálózatán

spot_img

Az Ethereum hálózaton bevezetésre került egy account abstraction névre keresztelt funkció, amely kulcsfontosságú szerepet játszik majd abban, hogy a felhasználók visszaszerezzék a kriptopénzeiket, ha elveszítik az online pénztárcához való hozzáférésüket.

Az account abstraction – amit számla absztrakciónak vagy elvont számlának is fordíthatunk – egy olyan fejlesztés, amely a felhasználók tárcáit okos szerződéses számlákká alakítja.

Az Ethereumon a felhasználók már kétféle számlát hozhatnak létre, amelyeken a kriptójukat tarhatják: külső tulajdonlású számlákat (EOA, externally owned accounts) és okos szerződéses számlákat (CA, contract accounts).

Ha neked van bármilyen tárcád az Ethereumon, akkor az nagy valószínűsségel egy külső tulajdonlású számla, hiszen a hálózattól függetlenül te magad birtkolod azt, csak te indíthatsz tranzakciókat, mivel te ismered a privát kulcsokat ahhoz. Ilyen tárcákat bármelyik szolgáltatónál nyithatsz (MetaMask, Coinbase, Coinomi és még rengeteg hasonlónál).

Ezekkel a tárcákkal az a legnagyobb probléma, hogy ha egy felhasználó elveszíti a privát kulcsát, azt nem lehet helyreállítani, a tárcán tárolt vagyon elveszik.

Az okos szerződéses számlák viszont csak kóddal – és nem privát kulccsal – ellenőrzött számlák, így azok nem kezdeményezhetnek tranzakciókat.

Az Account Abstraction úgy oldja meg ezt a problémát, hogy összevonja ezt a tárca típust egy okos szerződéssel, így olyan mechanizmusokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szükség esetén továbbra is hozzáférjenek a kriptóikhoz.

Ilyen mechanizmusok közé tartozik például egy ún. szociális helyreállítási rendszer, ahol több felhasználónak lehetősége van arra, hogy visszaadja a hozzáférést az adott fiókhoz egy személynek, ha az elveszíti a privát kulcsát. Az account abstraction azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók multisig tárcákat hozzanak létre, amelyek egy felhasználói csoportnak adnak hozzáférést egy számlához, és több felhasználónak kell aláírnia a tranzakciókat.

Többet szeretnél tudni a számlák, a blokklánc és az Etheruem működéséről? Kezdőknek szóló anyagunkat megtalálod ezen a linken.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img