Torlódások és javítások a Solana hálózaton

spot_img

Torlódási problémák sújtották a Solana hálózatot az elmúlt hónapokban a mémcoin mánia közepette, ami megnövekedett a felhasználói aktivitást és jelentősen megnövekedett a hálózat iránti keresletet eredményezett.

A tranzakciók volumene márciusban elérte a napi 4 milliárd dollárt – ez kb a nyolcszorosa volt a 2023-ban megszokott napi értéknek.

A magas bothasználat miatt megugrott a sikertelen tranzakciók száma a hálózaton – magyarázta korábban a Solana fejlesztője, @0xMert_ az X-en.

Mert Mumtaz Twitter
Forrás: Mert Mumtaz

A sikertelenség ebben az összefüggésben azt jelentette, hogy egy okosszerződés bizonyos tranzakciókat „rossz kérésként” jelölt meg, még akkor is, ha azokat sikeresen elküldték a Solana hálózatnak.

A botok rengeteg spam kéréssel gyakorlatilag DoS támadást intéztek – akaratukon kívül – a Solana hálózat ellen, amelynek lényege pontosan az, hogy annyira megterhelik request-ekkel a hálózatot, hogy az ne legyen képes ellátni az alapfunkcióját.

A problémára válaszként április 15-én a Solana kiadott egy jelentős frissítést, az 1.17.31-es verziót, amelynek célja a tranzakciók teljesítményének és hatékonyságának javítása blokklánc-hálózatán.

A Solana Twitter-nyilatkozata szerint az újonnan hozzáadott, „stake alapján súlyozott Quality of Service” funkció a hálózatban részt vevő validátorok kapcsolatainak 80%-át részesíti előnyben, lehetővé téve a blokkgyártók számára, hogy először ezekről a validátor csomópontokról dolgozzák fel a tranzakciókat.

A Quality of Service koncepció lényege, hogy amikor a hálózaton nagy a forgalom (mint az elmúlt hetekben), akkor érdemes a jó kapcsolatokat előnyben részesíteni. A validátorokat arra ösztönzik, hogy a kapcsolatokat a leghasznosabb tranzakciók küldésére használják.

Timothy Garcia, a Validator Relations Lead a Solana Foundation-nél így magyarázta el ennek szerepét:

„A QoS a validátor tranzakció-feldolgozó egységhez létesített kapcsolatok egy bizonyos halmaza, amelyet csak más staked validátorok használhatnak. A jelenlegi megvalósításban a kapcsolatok 80%-a QoS számára van fenntartva, a többi 20%-ot bárki használhatja” – nyilatkozta Garcia.

Egy nightclub hasonlattal élve azt mondta, hogy a QoS kapcsolatok olyanok, mint a VIP sávok vagy a tagok számára kialakított sávok, amelyek a klub felé visznek, de amint megérkeztek, az ajtónálló (programozó) dönti el, hogy ki fér be és ki nem, függetlenül attól, hogy addig milyen útvonalat választottunk. Hiába próbálnánk elsőbbségi díjjal „megvesztegetni” a portást, nem számít, ha a hálózati torlódás miatt soha el sem jutott eddig a pontig a tranzakciónk.

Bár a QoS frissítés nem garantálja a sikerességet, mégis növeli annak valószínűségét, hogy a hálózat vezetője látja a felhasználó tranzakcióját. A végfelhasználók valószínűleg profitálnak majd ebből a funkcióból, ha kedvenc decentralizált alkalmazásaikat használják a Solanán.

Ez a frissítés az egyik első olyan megoldás, amelyet a Solana fejlesztői javasoltak a hálózat torlódási problémáinak megoldására. A v1.17.31-es release-t általános használatra ajánlja a Solana Foundation a MainnetBeta validator-oknak. Ezt további fejlesztések követik a v1.18-ban amely már a Testnet-en fut – tehát tesztelés alatt van.

A cikkírás pillanatában azonban a torlódási probléma még messze nincs megoldva, bármennyire is dolgoznak rajta a Solana fejlesztői:

Solana Successful vs. Failed Transactions
Solana Successful vs. Failed tranzakciók  Forrás: Dune analytics

Az ilyen problémák felmerülése és megoldása azonban segíthetnek abban, hogy hosszú távon egy megbízható hálózat épüljön fel, amely a mindennapi használatra is stabilan alkalmas. Ne feledjük, hogy a Solana hálózat hivatalosan még mindig Beta (azaz nem végleges) verzióban üzemel.

/zCrypto, solana.com, coindesk, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img