Siri és Társai: A Legnépszerűbb Hangvezérelt Okosasszisztensek Összehasonlítása

spot_img

A hangvezérlés már 20 évvel ezelőtt részben megjelent egyes autókban és telefonokon, azonban eleinte még csak nagyon kezdetleges formában. Az első hangvezérelt szoftverek csupán néhány előre betáplált utasítást tudtak felismerni, is ezeket sem a legjobb pontossággal. Alapvető időjárás előrejelzés, zeneindítás, vagy egyszerű internetes műveletek, mint például verde casino belépés és egyéb online alkalmazások indítása. A technológia azóta azonban rengeteget fejlődött, így a mai okosasszisztensek néha már szinte teljesen emberinek tűnő intelligenciával képesek elemezni az utasításokat. Az okosasszisztensek ma már neurális háló és gépi tanulás alapú mesterséges intelligencia szoftvereket használnak ahhoz, hogy ne csak előre betáplált utasításokat tudjanak értelmezni, hanem bármilyen emberi szövegre a várt módon tudjanak reagálni.

Ezek az eszközök bár hazánkban még kevésbé ismertek, az Egyesült Államokban már rengeteg háztartásban megtalálhatóak. Amellett, hogy olyan alapvető információkat tudnak biztosítani, mint például az időjárás, a naptár funkció vagy a forgalmi információk, segíthetnek a háztartásban élőknek bevásárlólistát készíteni, online vásárolni, sőt akár időpontokat foglalni vagy információt keresni az interneten is. A jövőben talán a te otthonodban is lesz egy hasonló okoseszközt. Olvass tovább és ismerd meg a legjobb hangvezérelt asszisztenseket.

Siri

A két leghíresebb hangvezérelt asszisztens minden bizonnyal Siri és Alexa. Siri az Apple különböző készülékekbe beépített asszisztens szoftvere. Más okosasszisztensekkel ellentétben Siri nem egy különálló eszköz, hanem egy különféle eszközökön belül elérhető applikáció. Sirit megtalálhatod szinte az összes Apple terméken belül, az okostelefonoktól kezdve, a tableteken keresztül a laptopokig és az okosórákig. A szoftveren belül eredetileg csak női hangok voltak elérhetőek, azonban Sirinek ma már a neve ellenére férfi hangja is lehet. A 2010-óta elérhető applikáció legfontosabb funkciói a következőek:

  • Utasításra SMS üzenetet és közösségi háló üzenetet küld vagy telefonhívást indít;
  • Alapvető kérdésekre válaszol, mint például a ma várható időjárás, vagy az éppen aktuális euró árfolyam;
  • Beépített naptár funkcióval segít megszervezni a napodat;
  • Hangvezérelt GPS alapú navigációra képes;
  • Képes fordítani számtalan nyelv között;
  • Képes utasításra pénzügyi tranzakciókat indítani.

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa nem telefonba vagy tabletbe van integrálva, hanem egy önálló, közepes méretű, hangszóróra emlékeztető eszköz. Magára az eszközre és az eszközt irányító szoftverre is lehet használni az Alexa kifejezést. Az, hogy valódi emberi nevet választottak az okosasszisztensnek egyébként nem várt következményekkel járt, ugyanis az eszköz elterjedése után sok Alexa nevű gyereket kigúnyoltak az osztálytársai. Az eszköz még 2013-ban került először piacra, akkor még Amazon Echo néven. Az Alexa legnagyobb erőssége, hogy integrálható számtalan okosotthon funkcióba, vagyis az emberi utasítások alapján képes például szabályozni a lakásban a hőfokot, képes lámpákat leoltani és felgyújtani, ajtókat zárni, riasztót be és kikapcsolni, függönyöket és redőnyöket elhúzni, TV-t és hangrendszert irányítani és gyakorlatilag bármilyen okosotthon szoftverrel integrálható otthoni eszközt vezérelni.

Az eszközből 2019-ben már 100 millió darabot adtak el, főleg az Egyesült Államokban. Az okosotthon vezérlésen kívül hasonló virtuális asszisztens funkciókra képes, mint Siri, valamint hagyományos hangszóróként is funkcionál. Az Amazon Alexa jelenleg már több, mint 100,000 különféle utasítást képes felismerni, a kezdeti 1000 helyett.

Google Assistant

A Google Assistant a Google saját virtuális asszisztens programja, amely 2016-ban vált elérhetővé. Eleinte csak a Google saját gyártású Pixel okostelefonjaira volt elérhető, 2017-ben azonban Android, majd iOS eszközökön is elérhetővé vált. A Google Assistant integrálható különféle okoseszközökbe és akár járművekbe is. A felhasználók a hang alapú vezérlésen kívül szöveges formában is utasításokat adhatnak az okosasszisztensnek. A Google Assistant, bár nem a legfejlettebb virtuális asszisztens program, mégis az egyik legelterjedtebb, hiszen több, mint 90 országban és több, mint 30 nyelven elérhető. A Google adatai szerint havonta legalább 500 millió ember használja világszerte.

A szoftvernek több különleges funkciója is van, például képes nem csak hang alapján felismerni zenéket, de a felhasználók akár el is dúdolhatják a zene dallamát, és az Assistant az egyszerűbb számokat ez alapján is képes beazonosítani. Egyéb funkció a fogyatékkal élő embereket segítik, például képes 42 különböző nyelven weboldalak tartalmát felolvasni, amely elengedhetetlen a látássérültek számára.

A Hangvezérelt Okosasszisztensek Jövője

A különféle a mindennapunkat megkönnyítő szoftverek a technológia fejlődésével egyre jobban tudnak majd integrálódni az életünkbe. Nyilván igaz, hogy ezeknek a szoftvereknek sok olyan funkciója van, amely kevésbé nyújt valódi segítséget és inkább csak “menő”, például ki akarna nyilvános helyen hangosan lediktálni a telefonjának egy olyan személyes üzenetet, amelyet egy ismerősének akar küldeni? Ugyanígy, nem sok időt lehet spórolni azzal sem, ha valaki szóban kérdezi a telefont a várható időjárásról, ahelyett, hogy két kattintással a képernyőn tenné meg ugyanezt.

A hangvezérelt okosasszisztens szoftvereknek leginkább a jövőben lehet egyre nagyobb jelentősége, ahogy a technológia fejlődésével egyre inkább integrálhatóvá válnak a modern életünkbe. A jövőben könnyen lehet, hogy egy robot fogja kiadni nekünk az ebédet, vagy fog minket útbaigazítani például egy bevásárlóközpontban. Ahhoz, hogy ezek a technológiák a jövőben működőképesek legyenek, szükség van a különféle hangvezérelt szoftverek folyamatos fejlesztésére. A különböző technológiák fejlődésével egyre több mindenbe lehet majd hangvezérlést integrálni. Ötven év múlva például az is lehet, hogy az autók már teljesen önvezetőek lesznek és neked csak be kell ülnöd a kényelmes hátsó ülésre és bemondanod azt, hogy hova szeretnél menni és az autó már indul is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img