Tovább gyengült a kripto piac: gazdasági összeomlástól és Irán-Izrael háborútól tartanak a befektetők

spot_img

A kriptovaluták árfolyama az elmúlt napokban jelentősen csökkent az amerikai recessziós félelmek és az ismét kiéleződő közel-keleti helyzet hatására.

A teljes, így a hagyományos mellett a kripto piacokra is kiterjedő összeomlás a múlt héten vette kezdetét, miután az amerikai jegybank szerdán továbbra is változatlanul és rekord magasan, az 5.25-5.5%-os régióban hagyta az irányadó banki kamatlábat. A magas kamatok hosszútávon negatív hatással vannak a gazdaságra, mert drágává teszik a hitelfelvételt, nehezítve ezzel a vállalkozások működését, a fejlesztések megvalósítását és az új munkahelyek létrehozását.

Péntek délután közzétették a legfrissebb amerikai foglalkoztatottsági adatokat is, melyek szerint júliusban csak 114 000 új munkahely jött létre, az előzetesen becsült 185 000-el szemben, miközben 3 éves rekordra, 4.3%-ra növekedett a munkanélküliség, ami év elején még csak 3.7% volt.

Ezek a számok egyre több elemző szerint arra utalhatnak, hogy az USA túl sokáig tartotta túl magasan a kamtlábat, ami most azzal fenyeget, hogy gazdasági válságba sodorja az országot, amely akár a világ többi részére is kiterjedhet.

A világ más nagyobb jegybankjai ennek megelőzése érdekében már csökkentettek az kamataikon, így most az amerikai szervezeten a világ szeme, hogy a következő, szeptemberi 18-i tájékoztatóján vajon bejelenti-e a sokak által várt kamatvágást, vagy tovább vár az ezt követő, november 6-i találkozóig.

A bitcoin árfolyama 65 600-ról 52 500 dollára, az ethereum árfolyama 3250 dollárról 2100-ra, a solana árfolyama pedig 194 dollárról 122 dollárra esett vissza a múlt hét közepén elért lokális csúcspontok óta. A hagyományos piacok szintén heves eséssel reagáltak az amerikai gazdasági fejleményekre.

A helyzeten az sem segít, hogy ismét kiéleződni látszik az Irán és Izrael közötti konfliktus. Az Irán által támogatott Hezbollah július 27-én rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen, melyben jelentések szerint 12 gyermek vesztette életét. Izrael július 30-án egy légicsapással, illetve egy Irán fővárosában, Teheránban élő terroristavezér felrobbantásával válaszolt, amely után Irán vezetője bejelentette, hogy bosszút fognak állni az őket ért támadásért.

Amerikai hírszerzési információk szerint hétfőn kerülhet sor az Izrael elleni válaszcsapásra, az  USA ezért a térségben tartozkodó erőit a hétvégén egy repülőgéphordozóval, csatahajókkal és egy vadászrepülő osztaggal is megerősítette.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Olasz nyaralás és pénznyeremények: 100% nyerési esély a Bybit augusztusi tomboláján

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img