Az ethereum staking új csúcson, az ezt biztosító platformok tokenjei mélyrepülésben vannak

spot_img

A stakingben tartott ethereum aránya új történelmi rekordot ért el és 28%-ra emelkedett. A növekedő trend annak ellenére is folyamatos maradt, hogy az ethereum árfolyama az elmúlt hónapokban folyamatosan vesztett az értékéből. Az utolsó, július 22-i csúcsponton 1 ETH még 3550 dollárt ért, míg a hétfői összeomlás során ennél akár jóval olcsóbban, 2110 dollárért is megvásárolhatták a befektetők.

Letétben tartott ethereum aránya (%)

Az ethereum lekötése iránti igény tehát függetlennek mutatkozik a token árfolyamának teljesítményétől. Az ethereum a 2024-ben elért eddigi legmagasabb, 4100 dolláros árfolyamát még március közepén érte el. A stakingben tartott ETH mennyisége akkor 26% körül mozgott. Hogy azóta, az árfolyam lefeleződésének ellenére további 2%-ot tudott erősödni, azt jelenti, hogy továbbra is sokan hisznek az Ethereum jövőjében.

A teljes ethereum készlet jelenleg 120.2 millió tokenből áll. A stakingben lekötött készlet 2%-os növekedése nagyjából 7 milliárd dollár értékű további elköteleződés jelentett a hálózat számára.

A stakingben tartott ethereum arányának növekedésében fontos szerepe volt a likvid staking protokollok térnyerésének. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a letétbe helyezett ethereumért a felhasználók kamatot szerezzenek (jelenleg évi 3.9%), illetve a lekötésért cserébe egy helyettesítő ethereum tokent is kapjanak, amit aztán a nagyobb defi platformokon kereskedésre is használhatnak. A kamatozást és a tőke szabad felhasználást egyszerre lehetővé tevő likvid staking protokollokban letétbe helyezett tőke az év eleji 32 milliárdról 52 milliárd dollárra növekedett.

Ennél még nagyobb növekedést értek el a stakelt ethereumért kapott helyettesítő tokenek újrastakelését, vagyis a tőke duplán való kamatoztatását lehetővé tevő likvid restaking ágazat képviselői.

A szektor legnagyobb szereplője a várhatóan szeptemberben saját tokent kibocsátó Eigenlayer, ami az év elején még csak 1.4 milliárd dollár értékű ethereumot kezelt, de jelenleg már 16 milliárd dollárnál jár.

Ugyancsak kiemelkedő volt a Renzo (10 millió -> 1.6 milliárd dollár) és az Etherfi (100 millió -> 6 milliárd dollár) restaking platformokon letétbe helyezett tőke 160-szoros, illetve 60-szoros növekedése.

Viszont mindezek ellenére, az érintett platformok saját tokenjei eddig nem mutattak jó teljesítményt. Ez részben a március óta tartó altpiaci zuhanásnak, részben a tokenek gyenge gazdasági rendszerének köszönhető.

A legnagyobb ethereum staking platformnak számító és 24 milliárd dollárt kezelő Lido (LDO) saját kriptopénze idén 70%-ot esett, tartása semmilyen komolyabb előnyt nem biztosít a felhasználóknak. Mivel a platform nem osztja meg a bevételeit az LDO birtokosokkal és más mechanizmusok révén sem ad közvetlen értéket a tokennek, valószínűleg továbbra is csak a piac (bitcoin) által megszabott általános trend fogja mozgatni az árfolyamát.

A Renzo, Ethfi és Lido ethereum staking/restaking platformok tokenjeinek teljesítménye

A likvid staking és restaking platformok jól példázzák, hogy egy kripto szolgáltatás jó működése és magas kihasználtsága nem feltétlen jelenti azt, hogy az általa kibocsátott token árfolyama is emelkedni fog. A nagyobb árfolyammozgások mögött, az általános trenden túl, a legtöbb esetben csak az időszakos, néhány hétig vagy hónapig uralkodó narratívák állnak, melyek között folyamatosan, körbe-körbe vándorol a nagybefektetők pénze.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img