Jöhet a fizikai bitcoin?

spot_img

Nos, a világ meglehetősen gyorsan változik. Néha azonban ez a változás nem lineáris, vannak visszaesések. Remek példa erre az, hogy a maják, aztékok, egyéb hasonszőrű, és hasonló korú kultúrák ismerték a csatornarendszert, közel azonos megoldásaik voltak a szennyvíz elvezetésére, mint amiket 2021-ben is használunk. Ehhez képest az angol király az 1500-as években az ablakból oldotta meg a problémát. Jöhet a fizikai bitcoin bankó. Hogy miért, azt még nem tudjuk, de mutatjuk.

A Noteworthy névre keresztelt startup alapítóitól származik az alapötlet, a modell roppant egyszerű: a bitcoin remek megoldás, a véges készlet, a könnyű transzferálhatóság, egyebek kiváló eszközzé teszik, ám mi van akkor, ha nics internet? Hogy ez mekkora probléma manapság, az nagy kérdés, de azt is hozzá kell tennünk, hogy a világnak még sok olyan pontja van, ahol nem olyan természetes és magától értetődő a nagy sávszélességű internetkapcsolat, mint például nálunk.

A nehezebb sorsú országok megsegítésén túl van azonban egy másik, érdemi érv is, ez pedig az, hogy közelebb hozzuk a technológiát azokhoz, akik -egyelőre- idegenkednek a bitcoin használatától. Még mindig sokan vannak, akik csak annak hisznek, amit a saját szemükkel látnak, egy bankjegy, vagy egyéb fizikai pénz sok esetben valóban könnyebben használható.

Csak kivesszük a tárcánkból és átadjuk.

Persze az olyan “apróságoktól”, mint a visszajáró most eltekintünk. A lényeg az, hogy ha lehetnek stabilcoinok, amik valamilyen klasszikus eszközhöz, például egy fiat pénzhez vannak kötve értékükben, akkor miért ne lehetne olyan készpénz, ami a bitcoinhoz van kötve értékében? Persze hogy mennyire jó ötlet a bitcoinhoz kötni bárminek az értékét, amit a hétköznapokban szeretnénk használni megint más kérdés, de ne vesszünk el a részletekben.

Ne gondoljuk azonban, hogy mindez néhány tinédzser komolytalan próbálkozások, a projekt egyik alapítója a US Department of the Treasury’s Bureau of Engraving and Printing (BEP) korábbi igazgatója, Larry Felix. Olyasvalakiről van tehát szó, akinek igazán nagy tapasztalata van a pénznyomtatásban, ebben az esetben a szó szerinti pénznyomtatásban.

Aki szeretne elmélyedni a dollár nyomtatásának részleteiben, annak ajánljuk az alábbi rövid bemutatófilmet:

Az ígéret szerint a bankók a legmodernebb biztonsági elemekkel lesznek ellátva a hamisítás elkerülése végett, illetve mindegyik kap egy mikroprocesszort, hogy kapcsolatba kerülhessen a mobilapplikációval, vagy azért, hogy a blokkláncon igazolja a fedezetét, ez nem teljesne világos. Hogy itt miért nem dől meg az az érv, miszerint a rossz internetellátottságú területeket akarják segíteni, az nem derült ki.

Nincs túl sok további részlet a bemutatkozó Medium cikkben, az viszont még kiderül, hogy első nekifutásra az 1 bitcoinos bankón dolgoznak, aminek jelen állás szerint bő ötvenezer dollár lesz az értéke. Hogy ki, hol, és mégis miért fizetne ötvenezer dolláros bankjeggyel, az sem derült is. De lehet, hogy Afrikában van egy olyan célcsoport, akinek stabil internetkapcsolata ugyan nincs, ám rendszeresen, napi szinten van szükségük arra, hogy jó tizenötmillió forintos vásárlásokkal éljenek.

Korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy a bitcoin valamilyen fizikai formát kapjon, ezek az érmék azonban áltlában egy tárcához adtak hozzáférést a rajtuk lévő QR kódon keresztül, akár előre feltöltve biznyos mennyiségű BTC-vel. Ajándéktárgyakról volt szó, nem hétköznapi fizetőeszközről.

Mindenesetre érdekes elképzelés a fenti, ráadásul ha rátalálnak egy életképes metódusra, akkor bármelyik kriptopénzt “bankósíthatják”, forgalomba kerülhet például Verge papírpénz is. Az nem derült ki, hogy mit fognak ábrázolni a bankjegyek.

Hogy látod, van ennek értelme? Mondd el egy komment formájában! Ha pedig most vennél bitcoint, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img