Home Blog Never give up

Never give up

0
Never give up

 

A tegnapi Kripto Akadémia barangolásom során megakadt a szemem egy cikken. Nevezetesen:  https://kriptoakademia.com/2018/11/23/bassza-meg-a-bitcoin-es-bassza-meg-matthew-mcconaugey-totalis-a-panik-a-twitteren Bassza meg a Bitcoin, és bassza meg Matthew Mcconaughey – totális pánik a Twitteren.  A cikk olvasása közben szűnni nem akaró erővel törtek fel bennem gondolatok,érzések melyeket úgy gondoltam szívesen megosztanék veletek. Szeretném előre leszögezni, hogy az érzelmi, meglátás, vélemény alapú döntések a legkevésbé se, kifizetődőek a kereskedelemben, noha a lenti sorokban technikai elemzésnek nyoma sem lesz. Minden csak a fantázia szüleménye, következtetést nem ér levonni.

Sajnos, a novemberi hónap rekordmennyiségű pénzt égetett el, és rekord mennyiségű embert ábrándított ki, ingatott meg a Crypto Valutákba vetett hitében.  Úgy vélem, hogy legtöbbünk, aki ezeket a sorokat, és a Kripto Akadémiát, most követi, elveszített már egy számára többé, kevésbé de inkább fájóbb összeget. Persze azt mondják, és én is mindenkinek ezt javaslom, hogy amit Cryptoba fektetsz pénz köteget, azt előbb képzeletben hátul a kertben szépen a fűnyíró üzemanyaggal nyakon locsolod, és egy határozott mozdulattal lángra lobbantod. Miután végig nézted, hogy tényleg elégett a köteg, a hamuját szétszórod a szélrózsa minden irányába. Nos, mindezt megtettem én is. Többször is képzeletben. 

Ettől függetlenül bizonyosra veszem, hogy a legtöbbünknek voltak már itt nyugtalanabb éjszakái is. Amikor álmatlanul forgolódsz, és félóránként nyitod a böngésződben a CoinMarketCap oldalát, vagy az épp aktuális tőzsdei egyenleged. A nagyok persze azt mondják, hogy a tapasztalt befektető, trader úgy ismerszik meg, hogy nem forgolódik, nem remeg meg a kezük mikor zűr van akkor sem, mert biztosak a pozíciójukban, döntésükben. Sokunk sokéves tőzsdei tapasztalat, és komolyabb kereskedési tudás nélkül vetette bele magát a Bitcoin ígéretesnek tűnő világába. Ami nagyon fontos, hogy ez a döntés mindannyiunknak a saját döntése kellett hogy legyen.   Nem haveré, rokoné, brókeré, nem a szomszédé, hogy ez a tuti, hanem a sajátod.

Utána kell járnod alaposan. Nem szabad követ felfordítatlanul hagynod. A Crypto esetében ez nagyon sok időt emészt fel. Pláne aki még bányászik is. Lévén (picit) maximalista vagyok, tetemes mennyiségű információt zsúfoltam át az agyamon a témával kapcsolatban. Reggeltől estig.  Volt, hogy még alvás helyett is. Minden egyes ezzel eltöltött perccel egyre nagyobb felelősséget tud az ember vállalni a döntéseiért. Legyen az mellette, vagy akár ellene szóló. Számomra nem csak a vakító profit volt, ami annak idején (nem is olyan régen) ebbe a csoportos eufóriába crypto világba vonzott. Megfogott a decentralizáltság szellemisége is, a technológia, hogy hatalmas fejlődési potenciál van benne. Ott vannak a második, már harmadik generációs coinok. Vagy elég csak a több ezer altcoinra gondolni. (Tudom, hogy rengeteg a scam közöttük, de a legtöbb mögött legalább egy jó ötlet volt.) És hogy mennyi embert megismertem ennek köszönhetően?

Az emberek be voltak zsongva. Kimozdultak a komfort zónáikból. Ha egy ismeretlennel összefutottam és kiderült, hogy mindketten birtoklunk valamilyen formában cryptot, több órákat elbeszélgettünk úgy, hogy még az elött soha nem láttuk egymást. A csapból is ez folyt. Sajnos ez már egy intő jel. Fellegi Tamás a Bárki lehet tőzsdés című könyvében ezt remekül ki is emeli. Amit már a konyhás néni is befektetési céllal vesz, abból sok jó nem fog kisülni. Fél éves, és lassan egy éves időtávban ez most meg is állja a helyét. De csak abban az esetben, ha FIAT-hoz viszonyítjuk a Bitcoin értékét. Szem előtt tartanám, hogy tetemesebb profitra az ember, nem egy Januártól Novemberig tartó időtávon fog szert tenni. Én legalább egy 3 éves távlatban gondolkozok, ami akár lehet 5 is 8 is. Nem mondom, hogy könnyű helyzetben vannak a cikkben említett emberek. Az átlagembert, (engem is bele értve) akinek nincs modellje ezen érzés feldolgozásához, azt egyenesen sokkolja, amikor látja, hogyan ég el az egyenlege dollárról dollárra. De veszteséget csak az könyvel el, aki veszteséget realizál, és kapitulál. MI cryptosok nehéz helyzetben vagyunk. Talán mi vagyunk az úttörők. Nincs ”megmondó emberünk” nincsenek irány mutatóink. Sokszor az indikátorainknak is teljesen ellentétesen viselkedik a crypto piac. Lehet hogy épp ezért, de néha túlzottan is csak az árfolyamokkal vagyunk elfoglalva. Hogy FIAT-ban kifejezve mennyit ér a Bitcoin. De Satoshi Nakamoto ezt az eszközt arra találta ki, hogy egyszer mindenki ezzel fizethessen. Megkerülve a centralizált bankok, és a gazdasági válság kiszolgáltatott világát. Ez persze most még elképzelhetetlennek tűnik, mint tavaly oktoberben a 20 000 $ os BTC.  De ha figyelembe vesszük az utóbbi időkben kiadott hírek hangulatát, és tartalmát valamint, hogy egyre több intézményi befektető lát potenciált ebben a szegmensben, akkor kicsit a FUD felhő fölé emelkedve azt láthatjuk, hogy a rengeteg embernek megélhetésül is szolgáló munkálatok nem álltak meg.  Azt a vágyálmot már tényleg csak érintőlegesen merem megemlíteni, hogy egy esetleges válság idején (ami már lehet nincs is olyan messze?)  Satoshi terve érvényesül, és arra kezdik használni a Bitcoint amire azt kitalálta. Ha ez valóban megtörténik, akkor a Bitcoin dollárban meghatározott értéke vajmi keveset számít.

Bár minimalizálni tudtam a FIAT ban kifejezhető veszteségeim. Jelenlegi nézetben pénzt, és ezzel együtt időt is veszítettem én is. Ezeket örökre elveszítem, ha most kapitulálok. Eszemben sincs. Ahogy a járást sem tanultam meg egy seggre ülés nélkül, és nem okolhattam senkit, a botladozásaim közben, úgy itt is a kitartás meghozhatja gyümölcsét. Én személy szerint élvezem ennek a rallynak minden kanyarját, bukkanóját. Valami új dolog van születőben és MI itt vagyunk még az elején. Saját meglátásom szerint 3-5-8 év távlatából a tavaly december 17. csúcs csak egy kis dombocska lesz, noha nem ez lesz a fő szempont, és változás a Bitcoin és a blokklánc, blokkrács jövőjében..

Köszönöm a Kripto Akadémiának,hogy lehetőséget adott a véleményem kinyilvánítására. És útitársaimnak, hogy elolvasták.

 

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal