Hogyan lehet kriptopénzt vásárolni?

spot_img

Ha elhatároztad, hogy szeretnél vásárolni némi kriptopénzt, úgy több lehetőség is rendelkezésedre áll előtted. Vannak gyorsabb, de költségesebb, illetve körülményesebb, de olcsóbb megoldások. Fontos szempont lehet még a beazonosíthatóság, illetve a biztonság is. Lássuk, hogy milyen módokon tudod pénzedet kriptopénzekre váltani:

Adok-veszek

A legrégebbi módszer, hogy keresel valakit, akinek van eladó kriptopénze és egyszerűen megveszed tőle. Erre különféle kriptopénz fórumokat, Facebook csoportokat használhatsz. Van már erre szakosodott portál is, a LocalBitcoins, ami a közeli eladókat és vásárlókat hozza össze. Ha rákeresel Magyarországra, neked is feldob majd különféle ajánlatok, rengeteg különböző fizetési lehetősséggel: készpénz, utalás, stb. Első vásárlásra nem ajánljuk, a csalások elkerülése végett jobb, ha tudod, hogy mit csinálsz mielőtt egy idegentől vásárolsz.

Online, kártyával 

Természetesen számtalan lehetőség áll előtted a bankkártyával történő online vásárlásra is és ez az, amit mi is ajánlunk. A legtöbb kezdő is ezt a vásárlási módot részesíti előnyben az egyszerűség és a kényelem miatt.

Ha forintért szeretnél vásárolni, a legmegbízhatóbb magyar váltók a Mr.Coin, a CoinCash.eu és a CoinMixed.eu.

Rengeteg külföldi cég is foglalkozik váltással, ezek közül a legmegbízhatóbb a Coinbase, ami több kriptopénzt is kezel, online tárcaként is működik, valamint be- és ki- is utalhatsz róla és kártyával is fizethetsz Az itt váltott kriptopénzt más tőzsdékre is egyszerűen át tudod küldeni.

Egy másik megoldás a Binance Jersey, ahol euróban és angol fontban tudsz venni Bitcoint és néhány népszerű kriptovalutát.

Mindkét helyen szükséges a regisztráció és bizonyos mértékű személyazonosítás is. A Coinbase-es vásárlásról és a Binance Jersey vásárlásról az alábbi két videót ajánljuk megtekintésre:

 

ATM

Drága, de gyors és kényelmes megoldás a vásárlásra a Bitcoin automata. Magyarországon is találni ilyen gépeket, Budapesten többet is és néhány vidéki városban is ráakadhatsz párra.

Magyarországon a CoinCash.eu és a MrCoin.eu működtet ilyen automatákat. A gépek pontos helyéért látogass el a honlapukra, ahol találsz információkat a díjakra és jutalékokra vonatkozóan is. Általában az ATM-ek elég drágák (kb 2-6% közötti díjjal működnek), középárfolyamon váltanak, ezért mindig ellenőrizd a honalpokon vagy az aktuális ATM-nél a díjaikat.

A vásárlás vagy az eladás menete egy sima banki ATM használhatánal csak egy picit bonyolultabb:  be kell szkennelned a walleted QR-kódját (pl. a telefonodról), majd a papírpénzt behelyezni és végigmenni a lépéseken. Egy idő múlva  jóváíródik a megfelelő összeg. Se bankszámlára, se más személyes adatra nincs szükséged (telefonszám elkérése előfordulhat!) a tranzakcióhoz. Ha bizonytalan vagy, ajánljuk ezt a videónkat, ahol mi magunk is végigmentünk egy ATM-es vásárláson.

Bányászattal

Bár sok előkészületet és befektetést igényel, de a kriptopénzek jelentős hányadát bányászat útján is meg lehet szerezni. Röviden összefoglalva bányászni annyit tesz, mint egy nagy teljesítményű számítógéppel, vagy kifejezetten erre a célra gyártott hardverrel a hálózaton történő tranzakciókat ellenőrzni és továbbítani, mindezért pedig jutalmul kriptopénzt kap a gépek gazdája.

Bányászattal hozzá juthatsz kriptopénzekhez, csak az a kérdés, hogy mennyihez és ez megéri-e a befektetést?

  • Hogy megtérülést hozzon a bányászat, mindig vedd figyelembe: a hardverek árát és teljesítményét,
  • hogy azzal a teljesítménnyel mennyi kriptopénzt tudsz bányászni
  • az áramfogyasztás költéségét
  • és, hogy a jelenlegi piacon meghozza-e a megtérülést mindez?

A kisebb kriptopénzeket egy jobb teljesítményű játékos géppel is lehet bányászni (az esetek 99%-ában kizárólag a grafikus kártya teljesítménye számít), de a nagy öregeket, mint például a Bitcoin, csak specializált hardverrel, úgynevezett ASIC minerekkel érdemes, különben az áramfogyasztás költsége messze meg fogja haladni a kitermelt, nem túl jelentős mennyiségű kriptopénz értékét. A Bitcoint pl. már olyan nehéz bányászni, hogy ún. poolokba, csoportokba tömörülnek a bányászok, és harvdvereik együttes teljesítményével próbálnak Bitcoinhoz jutni.

Általában minél népszerűbb egy coin, minél többen bányásszák, úgy nő a bányászás nehézsége, így egyre komolyabb gépekre van szükség a kriptopénz megszerzéséhez.

Ha mégis érdekel a bányászat, és van egy jó videokártyád, mindenképp egy kicsi coint válassz, aminek még nem túlságosan erős a hálózata ahhoz, hogy értelmetlenné váljon vele a próbálkozás. Ki tudja, lehet, hogy évek múlva épp ez a coin lesz az új slágertermék, és az a pár érme, amit kifejtettél, szép összeget fog érni.

Léteznek felhőalapú bányászszolgáltatások is. Ezek olyan szolgáltatások, ahol nyitsz egy számlát, megveszel havidíjért egy számítási teljesítményt (ami fizikai valójában egy messzi ország gépparkjában van elhelyezve), kiválasztod, hogy melyik kriptót szeretnéd bányászni, majd a számládon megjelenik az a kibányászott mennyiség.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img