Forbes lista a kriptovilág leggazdagabbjairól

spot_img

Február hatodikán első alkalommal publikálta az amerikai Forbes a világ leggazdagabb kriptósairól megjelent gyűjtését. Nagy részük a kriptóvilágban ismert személyiség, akik hozzátették a magukét a piac fejlődéséhez. A bejegyzésben megnézzük a lista keletkezésének körülményeit, kritikáit és pár nevet is.

Az eredeti Forbes lista

0208 forbes kriptolista forbes világ leggazdagabb lista kriptoakadémia 2
A 2017-es milliárdos lista első három helyezettje

Az amerikai Forbes 30. éve készíti el a világ leggazdagabbjainak listáját. Az első évben 140 dollármilliárdos volt a világon, idén pedig már 2043 darab. Írják az utóbbi évek áttekintőjében, hogy az évek során komoly földrajzi átrendeződés, vagy inkább szórás bontakozott ki, míg a nemek arányát tekintve nem történt jelentős változás.

Az én fantáziámat valamiért soha nem mozgatták a szupergazdagok és az eredményeik, mert valamiért iszonyatosan távol éreztem magamtól ezt az egészet. Aztán az utóbbi években, ahogy a munkám miatt egyre többet mozogtam startupok között, mégiscsak elkezdett érdekelni a “siker titka”, főleg a fiatal, új milliárdosok esetében. Azért, mert ezek a vezetők valami olyat tudtak lerakni az asztalra ebben a kompetitív világban, ami a vetélytársaik fölé helyezi őket. Ezért tök jó például, hogy a Forbes listának vannak tematikus részei is, mint pl. a 195 “újonc” bemutatása, akik 2017-ben léptek a klubba.

Miért a kripto leggazdagabbjai?

Örülök a készítők megközelítésének, mely szerint a kripto gazdaglista célja az, hogy rálátást biztosítson a piac és a tág ökoszisztéma szereplőire, és ezzel végre a fejekben eltávolodjanak a kriptopénzek a folyamatosan hallott pénzmosás, bűnözés, drogvásárlás témakörétől.

Azzal, hogy a Forbes felvállalja a kriptopiac jelentőségét és helyét a jövő építésében, legitimizálja azt a saját olvasóik, de valójában az egész társadalom előtt. És emiatt igazán fontos és örvendetes ez az egész.

A biztonság kérdése kiritkaként is felmerült, és a cikkekben azért jó sokszor leírják, hogy azok, akik ekkora vagyonnal rendelkeznek, tudják hogyan helyezzék azt biztonságba. Földrajzilag több helyen tárolják a kulcsaikat és gyakran még egy-egy kulcsot is több részre osztva, akár más emberek nevében tároltatnak el a teljes biztonság kedvéért.

A kriptopénzes Forbes lista

0208 forbes kriptolista forbes világ leggazdagabb lista kriptoakadémia 3
Teljes lista a Forbes oldalán

19 fő szerepel az első listán, köztül olyan, a kriptovilág történéseit követők számára ismerős nevekkel, mint Vitalik Buterin, az Ethereum atyja, a Winklevoss ikrek és Changpeng Zhao, a Binance kriptotőzsde alapítója.

A teljes lista megtalálható a Forbes oldalán. Érdemes közülük néhány szimpatikusabbat bekövetni twitteren, hiszen ők igazi kripto nagyágyúk, akik útmutatással és megnyugtatással szolgálhatnak a kétség óráiban. Aztán ott van Vitalik, aki számos tweetje között konkrétan egyetlen szót sem ejtett az árfolyamok zuhanásáról. Nézzünk néhány figurát a 19-ből:

  • Tim Draper – 350-500m $: 59 éves kockázati-tőke befektető, aki szerint nincs az az isten, hogy ne kriptóban vásároljunk a jövőben.
  • Anthony Di Iorio – 750m-1mrd $: 43 éves Ethereum társalapító, Jaxx kriptotárca projekt alapítója. A hitvallása “szállj be korán, aztán a profit egy részét öntsd az újabb titánba”.
  • Brian Armstrong – 900m-1mrd $: 35 éves, az amerikai Coinbase kriptopénz vásárló oldal és tőzsde alapítója. A leírása nagyon érzékletesen az aranyláz idején, az aranyásóknak mosótálat eladókhoz hasonlította Armstrongot. Tény, hogy elég jól megy neki a biznisz, a Coinbase 15 és 20 millió közé tehető ügyfélszámmal büszkélkedhet.

A lista persze személyes profilokkal teljes, van köztük meglepő vagy egészen megdöbbentő is. Például a fent említett Binance alapító az elképesztő kripto vagyonát fél év alatt tornázta ekkorára.

Mi a véleményed a listáról? Szerinted segít a kriptopénzek társadalmi megítélésén? Beszéljük meg a fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img