Bitcoin bányagép 73 566 Forintért? Igen!

spot_img

Ki ne akarna manapság bitcoinhoz jutni? Persze, az elmúlt hetek árfolyam zuhanásai után lehet, hogy már nem annyian, mint a tavaly év végi szárnyaláskor. De aki hisz abban, hogy a BTC jövője a hullámzás ellenére fényes, az bizonyára minden lehetőséget megragad, hogy legalább néhány, esetleg pár tized a zsebébe kerüljön a leghíresebb kriptovalutából.

Ahogy azt a kollégák már megírták, a Coinbase felületén vagy más oldalakon dollár vagy euró ellenében könnyen hozzájuthatunk az áhított kincshez. A másik út a sokat emlegetett bányászat, erről viszont a területet legalább felszínesen ismerők is jól tudják, hogy már nem megy olyan könnyen, mint pár évvel ezelőtt.

Bizony, a mögöttes algoritmus úgy lett megalkotva, hogy minél több a bányász, annál nehezebb egy-egy blokkal hozzájárulnunk a blokklánc életéhez. Márpedig minél kevesebbet teszünk be a “közösbe”, annál kevesebb a jutalmunk, kevesebb bitcoin üti a markunk.

A megoldás az, hogy egyre erősebb és erősebb hardvereket kell munkába állítanunk, a bitcoin rendszerében már régóta csak úgynevezett ASIC (Application Specific Integrated Circuit, alkalmazás specifikus integrált áramkör) gépekkel van értelme részt vennünk. Ezek célgépek, olyanok, mintha az emberi test egyetlen feladata az egykezes súlyzó emelgetése lenne, így egyetlen, hatalmas bicepszből állna.

A példa kissé bizarr, mégis jól szemlélteti, hogy ezekkel a számítógépekkel nem igen fogunk Excel táblákat szerkeszteni vagy a Passziánsz bajnokság következő fordulójára gyakorolni. Ez esetben egy tégla méretű dobozról van szó, két végén egy-egy erős ventillátor, a kettő között a bitcoin bányászatra tervezett, erős hardver.

Egy kínai cég a gyártó, amióta hatalmas emelkedéseket (és nagy eséseket) mutat az árfolyam, óriási érdeklődés övezi a termékeiket. Tavaly decemberben ki is fogyott a készlet, mindent elkapkodtak, éppen ezért csillagászati összegekért vesztegetik a fehér és feketepiacokon a dobozkákat.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a Bitmain semmilyen partnerrel nem rendelkezik, ha bárki az interneten azt állítja, hogy ő bizony Bitmain partner, akkor az egyetlen célja, hogy elkérje a pénzed, a gépet pedig várhatod az idők végezetéig. Soha, senkinek ne hidd el, hogy Bitmain partner vagy viszonteladó!

Általában bitcoinban kell fizetni a webshopjukban, most azonban dolárral is lehetséges. A gépeik 1 500 – 2 000 USD körüli áron mozognak, most viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel előálltak egy mindössze 291 dollár árú termékkel. Van azonban néhány fontos tudnivaló.

A minimum rendelési tétel 10 darab, a teljesítménye pedig csupán 4 TH / s. Ez a bányászati teljesítményére utal, érdemes elmélyedni a hash jelentésében és a blokklánc logikájában, mielőtt belevágnál. Ha most vásárolsz, a gépeid Áprilisban kerülnek postázásra, ha ugyan ezt a modellt választod, de 345 dollár áron, akkor már márciusban elindulnak feléd.

3,05 Kg, 0-40 C között bárhol tud üzemelni, viszont fontos szempont, hogy a ventillátorok olyan zajt csinálnak, hogy lakásban nem fog menni, pincében, garázsban kell üzemelniük. A fogyasztása ennek a típusnak különösen nagy a bányászati teljesítményéhez képest, ezt is érdemes átgondolni. Minél olcsóbb az áram ott, ahol üzemeltetni akarod, annál nagyobb lesz a hasznod.

Szintén fontos hozzátenni, hogy egyes híresztelések szerint ezek az új, olcsóbb gépek bezáratott vagy újabb technológiára átállt nagy kínai bányákból származó alkatrészekből készülnek. Nem tudni, hogy ennek van e valóságalapja.

Mérlegelj és dönts magad, szerintem érdemes rendelni, amíg lehet, egészen biztos, hogy nagyon hamar el fog kelni az összes, ami most még raktáron van vagy éppen gyártás alatt. Ez a cikk nem tekintendő befektetési tanácsadásnak, csak olyan összeget kockáztass, aminek az esetleges elvesztését el tudod viselni!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img