Wanchain (WAN) ismertető

spot_img

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a Wanchaint akkor ez a szó a FOMO lenne. Még nem láttam olyan kriptopénzt, amelynek a megjelenésére ennyire várt volna a nemzetközi közösség. Annak ellenére, hogy az ICO idején hatályos törvények miatt az USA, Kína és Dél-Korea állampolgárai nem vehettek részt benne, a 120 000 Ether értékben meghirdetett 107.1 millió WAN token 50 másodperc alatt talált gazdára. A token tőzsdei listázása gyakorlatilag bármelyik percben megtörténhet és várhatóan a közeljövő egyik sláger-coinja lesz. Ennek kapcsán következzen egy rövid összefoglaló.

Felmerülhet a kérdés: Vajon mit tud az a kriptopénz, amit így elkapkodtak?

Számtalanszor hallhattuk már, hogy a blokklánc technológia elterjedése alapjaiban fogja megváltoztatni a világot és ezt az olyan szektorok is megérezhetik, mint a gazdaság alapjának számító bankrendszer. Talán hittük is ezt meg nem is, de a Wanchain – sikere esetén – nemcsak koporsó szöggé, hanem gödörré és a koporsóra vetett földdé is válhat egy személyben. Segítségével nemcsak intézmények, de akár magánemberek is képessé válhatnak arra, hogy létrehozzák saját kis virtuális bankfiókjukat, ahol aztán hiteleket, kölcsönöket nyújthatnak vagy akár egy decentralizált pénzváltót is üzemeltethetnek. Az okos szerződések segítségével elviekben bárki képes lesz alapvető banki szolgáltatásokat nyújtani, akár mikro szinten is.

A jövő pénzintézete

Bár számtalan coin létezik, ezek teljesen elszigeteltek és jelenleg nincsen olyan decentralizált rendszer, amely lehetővé tenné hogy a különböző blokkláncok kommunikáljanak egymás között. Ahogy a hagyományos gazdaság a bankrendszerre támaszkodik, úgy szeretne a Wanchain a blokklánc ökorendszer pénzügyi összetartó erejévé válni. Ez egy rendkívül ambíciózus terv, és az Ethereum, Monero, Ark és Ripple tulajdonságait egyesítő project siker esetén a jövő digitális bankjává válhat.

A Wanchain alkotói hisznek a kriptogazdaság exponenciális növekedésében, sőt, szerintük hamarosan ez lesz “A gazdaság”. A pénzügyi szolgáltatások úttörői lehetnek ennek az űrnek, mivel a kölcsönök, megtakarítások és biztosítások mind olyan termékek melyek könnyen integrálhatók az okos szerződések és a blokklánc technológiák világába.

Hogyan működik?

Bár képes az okos szerződések létrehozására és futtatására, az Ethereum fork-ként induló Wanchain már egy teljesen független blokkláncon fut. A platform működését a következő részfolyamatok biztosítják:

Cross-chain Communication Protocol. Az adatok átvitele mellett ez az eljárás teszi lehetővé, hogy a különböző coinokat és tokeneket értéküknek megfelelően is át tudjuk váltani egy másik blokklánc kripotpénzére.

Locked Account Generation Scheme. Az SSSS (Shamir’s Secret Sharing Scheme) alapján működő eljárás lehetővé teszi, hogy egy számla több tulajdonossal is rendelkezzen. A locked számlákon tárolt adatokat vagy javakat csak akkor lehet felhasználni, ha ehhez a tulajdonosok egy meghatározott hányada hozzájárul. Ezzel növekszik a biztonság és maguk a számlák is decentralizálttá válnak.

Verification Node Consensus Algorithm. A Wanchain négy féle, POS konszenzus alapján működő node futtatásával biztosítja a hálózat működését. A voucher végzi a különböző blokkláncokon keresztül végbemenő tranzakciókat, de a tranzakicós díj mellett – egyfajta kaucióként – lefoglal egy bizonyos mennyiségű WAN coint is a küldő fél számlájáról. Ha kiderül, hogy a küldő hamis tranzakciót próbált hitelesíteni, akkor ezt a pénzt elveszíti. A validator a hagyományos értelemben vett ellenőrző szerepet tölti be és rögzíti a tranzakciós adatokat a blokkláncon cserébe a tranzakciós díj egy részéért. A storemen pedig dedikáltan csak a locked számlákat kezeli.

Amennyiben nincs elég coinunk egy node futtatásához még mindig lehetünk un. általános node-ok. Ebben az esetben nem fogunk direktben tranzakciókat hitelesíteni, de a rendelkezésünkre álló coinok használatát rábízhatjuk egy hitelesítő node-ra és ezért cserébe megkaphatjuk a tranzakciós díj egy kis százalékát.

Privacy and Token Transaction Anonymity. A Wanchain az első, mely adatvédelmi eljárásokat integrál az okos szerződésekbe. A legjobb anonim kriptopénznek tartott Moneronál is bevált technológia (ring signatures) teljes anonimitást tesz lehetővé. Emellett minden tranzakcióhoz egy új címet is generál a rendszer, így az explorerekkel történő nyomonkövetést is rendkívül megnehezíti.

A projecten már közel 50 fejlesztő és tanácsadó dolgozik. Közöttük találjuk például a Bill Gates által is támogatott Factom alapítóját és több munkatársát, valamint a Dell, Lenovo, HP, General Motors és IBM korábbi dolgozóit, PHD fizikusokat és programozókat. A csapat már puszta méretével is kiemelkedik a legtöbb kripto-project közül.

A roadmap szerint a júniusban érkező 2.0 verzió már alkalmas lesz az Ethereum cross-chain transzferekre és ebből kifolyólag a hivatalos WAN wallet is multi-currency walletté válik.

A WAN ICO során egy tokent 35 centes áron lehetett megvásárolni. Sokan ennek 5-10-szeresére becsülik a nyilvános kereskedés kiindulási árát, ugyanakkor hallani olyan pletykákat is, hogy privát csoportokban jelenleg már 17-25 dollárt is adnak egy coinért. A táblázatban a Wanchain ICO-hoz képesti megtérülését és a különböző árakhoz kapcsolódó piaci részesedés szintjeit láthatjátok.

Hogy melyik tőzsdén vásárolhatunk először WAN coinokat még kérdéses, de a Binance a legesélyesebb jelölt.

További információk:

https://wanchain.org/files/Wanchain-Whitepaper-EN-version.pdf

https://wanchain.org/files/Wanchain-Yellowpaper-EN-version.pdf

https://wanchain.org/files/Wanchain-Commercial-Whitepaper-EN-version.pdf

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img