Kriptopszichológia 3. rész: Szemben az árral – Kriptoszkeptikusok

spot_img

Új utakon járni, kitaposni az ösvényt bármilyen területről is legyen szó, rettentően nehéz. Valahogy jellemző is a világra, hogy az elől menetelőket nem támogatni, hanem inkább visszahúzni szokták. Természetesen a kriptovilágban sincs ez másképp. Képzeld csak el milyen támadásokon mehettek keresztül azok az “Early-bird”-ök, akik a világon először fogtak bele a Bitcoin bányászatba, először merték kimondani, hogy ez bizony megváltoztatja a világot. Még most is, hogy már milliók használják és komoly pénzügyi cégek, akár országok állnak be mögé, a szkeptikusok hangja még mindig hangos és fájó. Persze a kellemetlen hangok mellett van egy komolyabb lehetséges mellékhatás is. Engedj meg ehhez egy személyes példát.

Mikor elkezdtem nagyobb figyelemmel követni a kriptopiacot történt az eset, hogy az autóm javíthatatlan állapotba került. Nem volt más választásom, egy külsőre hibátlan autót a bontóba kellett leadnom. Az így kapott aprópénzt úgy gondoltam egy az egyben Bitcoin vásárlásra fogom fordítani. Igen alapos ember vagyok a tervezés esetén, így igen erős volt a meggyőződésem is, hogy érdemes volna meglépnem még akkor is, ha kockázatosnak tűnik. Ha bejönnek a számítások akkor akár egy vadonatúj autó is lehet az eredmény. Persze a feltételes módból érezheted, hogy nem tettem meg. A Bitcoin ára ekkor 4.000 dollár volt. Az ötletemet megosztottam haveri körben, és hogy is fogalmazzak… Nem aratott valami nagy sikert maradjunk ennyiben, én pedig hallgattam a károgókra, és visszaléptem a döntésemtől. A Bitcoin ára pedig felszaladt 19.000 dollárra.

Félre ne érts, nem azokat akarom hibáztatni az elmulasztott profit miatt akik lehurrogták az ötletemet. A hibát én követtem el, mert utánanéztem, elemeztem, terveztem és aztán mégis más döntését engedtem érvényesülni. A példámon keresztül egyetlen dolgot szeretnék átadni neked. Méghozzá azt, hogy a te céljaidat és terveidet csak te ismered igazán. Te voltál az aki meghatározta azokat és bizonyára okkal tetted. Ha mégis eltántorít valaki a saját utadról, akkor annak eredményét nem az ellenzők fogják zsebre tenni, hanem te magad.

A kriptoszkeptikusok amellett, hogy ütik az ember fejét, nagyon komoly profittól is el tudnak vágni. Nagyon könnyű mindenre rámondani azt, hogy lufi, hogy be fog dőlni, és persze irigykedni azokra akik elképesztő vagyonokat kerestek már kriptovalutákkal. A szkeptikusok legnagyobb fegyvere a tudatlan vagdalkozás, a türelmetlenség és az irigység. Ezek mind olyan tulajdonságok melyeket a kriptopiacon kívül is messzire kell kerülni, hiszen ami másokat nem emel fel, téged sem fog.

Engedd meg hogy ezt a rövidebb gondolatot egy újabb példával zárjam. Képzelj el egy postást aki gyalogosan osztja szét a leveleket egy családi házakkal teli utcában. Még el sem kezdte a munkáját, de már ugatnak a kutyák. Ahogy dobja be a leveleket néha oda-odakapnak a kutyák a kezéhez. Egyre hangosabb az ugatás ahogy halad az utcában, de ő tudja hogy mi a feladata, hiszen a leveleket kézbesíteni kell. Az utca vége felé már halkul a hangoskodás és amikor a végéhez ér: Csend lesz. Az ugatók elfáradtak, hiábavalóvá vált a morgás, a munkás pedig elérte célját.

Talán túl szentimentális lehet a példa, de a legfontosabb tanulsága az, hogy ha eldöntötted jelen esetben a kriptopiacon, hogy mit és hogyan szeretnél elérni ne a kriptoszkeptikusokra hallgass. Természetesen ésszel és érvekkel lépj minden egyes pénzügyi lépést, de olyanokkal tarts, akik inkább segítenek, és együtt menetelnek veled a cél felé. Elvégre… mi is ezért vagyunk itt. 😉 Kiváló eredményeket kívánok!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img