A Bitcoin egy lufi.

spot_img

Az 1800-as évek végén Amerikában nem egyszer, nem kétszer megtörtént, hogy valaki aranyat lelt egy hegyen kapirgálva, a folyó partján, itt, ott, amott. A dolognak persze hamar híre ment, szerencsevadászok tömegei árasztották el a területet néhány hét, hónap alatt.

Nem sokkal később a vasútépítési láz során mindenki részt akart venni az építő cégekben, befektetett, részvényt vett, két kézzel segített. Az űrkorszak hajnalán még az autógyártók is rakétaformájú hátsó lámpákat álmodtak.

Amikor a mára kétes hírűvé vált Multi Level Marketing cégek először felütötték a fejüket, boldog-boldogtalan rohant, hogy az akkor még hitelesnek, egyenesen zseniálsnak tűnő üzleti modellből profitáljon.

Miután a miniatürizáció kellő szintre jutott a számítástechnikában, a média csak azt harsogta, hogy az asztali számítógépek megváltoztatják a világot, csillagászati összegeket öntöttek a területre.

A sok otthoni gépet rövidesen összekötötte az internet csodája, a vak is látta, ez hatalmas üzlet.

A Groupon elsőként vitte sikerre a közösségi vásárlás modelljét, csak Magyarországon több száz cég ugrott rá a területre a 2010-es évek legelején. Miután a mainstream média felkapta a Bitcoin témáját, embermilliók tolták megtakarításaikat kriptovalutákba.

Biotechnológia, félvezetők, űrturizmus, kisebb, nagyobb súlyú eseteket napestig sorolhatnánk.

Mi a közös minden aranylázban?

-A területnek van sziklaszilárd valóságalapja, valóban komoly üzleti lehetőségről van szó.

-A tömegeket a kapzsiság, anyagi helyzetük javítása motiválja.

-A tömegek óriási tudásdeficittel ugranak bele az ismeretlenbe.

-A tömeget alkotó egyének marginális mennyiségű tőkével vesznek részt.

-A tömegek rosszul időzítenek, a „még időben vagyunk” tipikusan téves feltételezés.

-A területből a pionírok és a később, de jelentős tőkével belépők profitálnak, a többség elvérzik.

-A tömeget alkotó egyének összesítve hatalmas tőkemennyisége a pioníroknak, nagybefektetőknek kedvez.

-Néhány hónap, év elteltével kialakul a közvélekedés, miszerint lufival állunk szemben.

-A lufi kidurran előbb vagy utóbb, ez lehet egy nagy összeomlás vagy visszaesések sorozata.

-A terület túlél, évszázados életutat jár be.

Akkor ez mind lufi? A Bitcoin is egy lufi? IGEN!

Minden nagy jelentőségű felfedezés, találmány, technológia, innovatív üzleti modell körül óhatatlanul kialakul egy lufi. A lufi márpedig kidurran, ez szintén elkerülhetetlen. De miután az emberek belátják, hogy pestiesen szólva túltolták a biciklit, bekövetkezik a konszolidáció, a nyugalom időszaka.

A piac fejlődhet a maga útján, növekedhet, de már messze nem olyan dinamikusan, mint a kezdeti időszakban. Igen, a Bitcoin is lufi, az egész kriptovilág egy hatalmas lufi amit még mindig csak fújunk, fújunk mint a hülyegyerek.

De ahogy aranybányászat, vasútépítés, űrkutatás és MLM is létezik mind a mai napig, úgy kriptovaluták is lesznek öt, tíz, húsz év múlva is.

Akkor már nem azon vitatkozunk majd a kocsmában, hogy érdemes-e beszállni, egész egyszerűen kifizetjük a sört valamelyik túlélő digitális fizetőeszközzel és hallgathatjuk egymás véleményét arról, hogy a Marson nemesfémeket találtak…

Ha tetszett, kövess a Facebookon továbbiakért!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img