Bank of America: Veszélyt jelentenek a kriptopénzek

spot_img

Február 23-a este a kriptós weboldalakon a Bank Of America idei jelentéséről szólt, melyet minden évben az amerikai tőzsdefelügyeletnek küldenek meg. A jelentésben először esik hivatalos formában szó arról, hogy a kriptopénzek (és az internetes fintech szolgáltatások) veszélyt jelentenek a hagyományos bankokra nézve.

Bank of America Corporation éves jelentése

A Securities and Exchange Commission-nek (SEC) küldött jelentésben a bank tevékenységének bemutatása mellett a 2017-es évről, kihívásaikról és az üzleti modellre potenciálisan veszélyt jelentő faktorokról számolnak be. Mutatok néhány, számomra érdekes részt a jelentésből:

0224 bank of america kriptopénzek sec 2

Geopolitikai veszélyként értékelik azt, hogy a kriptopénzek egyre nagyobb népszerűsége miatt nem fogják tudni követni egyes pénzek mozgását, és nem fognak tudni megfelelni a KYC – “Ismerd az ügyfeled” szabályoknak. Mondjuk nem tudom mi közük van a máshol tárolt pénzekhez, de mindegy, benne van a doksiban.

Ha a ügyfélpreferenciák tovább változnak a mostani trendeknek megfelelően, az internetes pénzügyi szolgáltatások és a kriptopénzek irányába történő áramlás ellensúlyozására a saját termékeiken komoly pénzbeli ráfordítás árán kell módosítaniuk, fejleszteniük. Árcsökkentésre is szükség lehet. (wow, micsoda meglepetés…)

Hagyományosan banki szolgáltatásokat nyújtó új, kizárólag interneten működő cégek melyek már most komoly vetélytársai a bankszektornak. Arra is számítanak, hogy nagy valószínűséggel egyre többen fektetnek a BoA által kockázatosnak minősített befektetési formákba, mint például a kriptopénzek, ezért a hagyományos bankok helyett olyan szolgáltatókat fognak választani, akik ezt lehetővé teszik. (!)

A szakképzett munkaerő bevonzásához vagy legalább megtartásához “piaci szintű kompenzációra” van szükség. A vetélytársaiknak sokszor nem kell olyan feltételeknek megfelelniük, mint nekik, ezért könnyebben kifizetik a magasabb bért. Sőt odáig elmennek a jelentésben, hogy mivel a kompetitoraik egy része USA-n kívüli, más (kedvezőbb) bérezési és törvényi szabályok vonatkoznak a működésükre, mint az övékre.

Érdemes elolvasni a jelentést, olyan mintha egy titkos naplót olvasnál, amiben egy vetélytársad leírja a számodra addig ismeretlen problémáit.

Jelenlegi hozzállásuk

0224 bank of america kriptopénzek sec 3
Az igazgatótanács 2016-ban miután rákérdeztek náluk a Bitcoin okozta veszélyre

A Bank of America egyike azon bankoknak, akik letiltották a hitelkártyás (más források szerint általában a bankkártyás) bitcoinvásárlást még február elején. Egy ilyen húzással szerintem annyit érnek el, hogy aki mégis kriptókkal szeretne foglalkozni, azok számára sokkal könnyebbé teszik a búcsút a bank ügyfeleinek köréből.

Az utóbbi hetekben egyébként a VISA járt még hasonlóan, mikor kiderült, hogy az ő saruk volt a Coinbase-en történt, többszörös terheléses fiaskó. Volt olyan ügyfél, akinek a bankkártyáját közel hetvenezer dollárnak megfelelő összeggel terhelték meg.

2018-ban a tájékozott embereknek már nem lehet megmondani, hogy mit csináljanak. A bizalom az intézményektől a technológia felé vándorol.

Amit ebből én leszűrök

A közösség és a kriptós sajtó egyhangú ujjongás közepette hozta le, hogy a kriptopénzeknek nincsen vetélytársa, vége a bankoknak, stb. Nekem az eredeti doksi alapján azonban úgy tűnik, számukra a kriptopénzek még a kevésbé hangsúlyos fenyegetés. A Revolut, Robinhood, N26, Change, Simple és társai azonban már most komolyan húzzák a bajszukat.

Emellé jön a szakemberhiány. Egy 28 éves fejlesztő sokkal nagyobb eséllyel fog egy dinamikus, startupként működő, “menő” céget választani, mint egy lassú és mohó óriást, amelynek lassan nulla respektje van. Ezt a bankok egy darabig fogják tudni csillagászati fizetésekkel ellensúlyozni, aztán pedig – reményeim szerint – többségüket végleg elfújja az új idők szele.

Szerinted milyen lépéseket fognak még tenni a bankok, hogy megállítsák az ügyfelek elpártolását?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img