Az izraeli bíróságnak helyén van az esze

spot_img

Izreal állam eddig is szimpatikus utat követett, ami a kriptopénzek szabályozási törekvéseit illeti.

Most pedig az izraeli Legfelsőbb Bíróságon született egy talán precedens értékű ítélet.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság egy olyan ideiglenes intézkedésről szóló határozatot hozott hétfőn, amely megtiltotta, hogy a Bank Leumi blokkolja a Bits of Gold (továbbiakban BoG is) bitcoin tőzsde pézforgalmi aktivitását.

Ez a döntés precedens értékű lehet más izraeli kripto-vállalkozások számára, akiknek szintén meggyűlt a baja a banki számlavezetéssel a kriptopénzek kapcsán.

A döntés azért fontos, mert világszerte elég sok kripto-vállalkozás szembesül azzal, hogy miközben a bankok és egyéb pénzfizetési szolgáltatók csak közvetítő szerepet kellene, hogy vállaljanak a kripto vállalkozások pénzügyi életében, addig ezzel szemben – adott esetben – el is tudják lehetetleníteni a kripto vállalkozás életét.

A kérdés mögött valójában a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók monopolhelyzetének feszegetése áll jogi szempontból.

A Bits of Gold 2014-es valutaváltóként történt megalakulása óta vezetett számlát a Bank Leumi-nél, mely az ország egyik legnagyobb bankja.

2015-ben a bank önkényesen úgy döntött, hogy bezárja a BoG számláját, csak azért, mert a cég bitcoinnal foglalkozik.  A BoG pedig természetesen bírósághoz fordult az ügyben.

Néhány hónappal ezelőtt a Kerületi Bíróság döntésében a bank javára ítélt arra vonatkozóan, hogy nem kell banki szolgáltatást nyújtania a Bits of Goldnak, annak ellenére, hogy annak tevékenysége még a bank által elismerten is a hatályos szabályoknak megfelelő volt.

A cég ez ellen a döntés ellen fellebbezést nyújtott be az Izraeli Legfelsőbb Bírósághoz, amely hétfőn ideiglenes intézkedésről hozott határozatot, melynek értelmében a Bits of Gold továbbra is kereskedhet digitális pénzekkel banki számlája segítségével, amíg a teljes fellebbezésről nem születik határozat. 

A Legfelsőbb Bíróság azt írta:

„Úgy tűnik, hogy a bankot ért kár csupán puszta spekuláció. A bank döntése azon a feltevésen alapul, hogy a Bit of Golds tevékenysége a vonatkozó törvény rendelkezéseinek megsértésével történik és így olyan kockázatokat hordoz, mely említett kockázatok árát majd a bank fogja megfizetni. Azonban ez a számla több mint öt éve létezik már, míg ezen ezen időszak alatt a  kockázatok nem realizálódtak kár formájában a bank számára. A Kerületi Bíróság azt is megállapította, hogy a Bits of Gold átlátható módon jár el tevékenysége során és nem sértette meg a törvényi rendelkezéseket ”

„Ez egy precedens döntés, amelynek fontosságát nem lehet túlzottan hangsúlyozni a digitális pénz(nem)ek kereskedelmével kapcsolatban” – mondta Shaul Zioni ügyvéd, aki képviselte a BoG-t.

„A bíróság szerint a bankok valójában nem tilthatják meg a cég tevékenységét és saját maguknak kell tudniuk kezelni az ilyen kockázatokat.”

Yuval Roash, a BoG igazgatója azt nyilatkozta:

A bíróság döntése lehetővé teszi számunkra, hogy a kripto közösség létrehozására összpontosítsunk Izraelben és cégünk továbbra is vezető szerepet fog játszani a kriptopénzek kereskedelme kapcsán, annak érdekében, hogy az izraeli gazdaság – melyben a hi-tech és a pénzügyi ágazat a növekedés motorja – fejlődni tudjon.

Bank Leumi így kommentálta az ítéletet:

A bank tiszteletben tartja a bírósági ítéletet. Mindazonáltal mindaddig, amíg az ilyen ügyleteket nem megfelelő szabályozási irányelvek szabályozzák, a banki kitettsége sajnos fennmarad az ügyfél tevékenysége kapcsán, és nem csak az izraeli szabályozók felé, akik kötelesek tiszteletben tartani a Legfelsőbb Bíróság határozatát, hanem olyan külföldi szabályozók felé is, akik nem tartják magukra nézve kötelezőnek az izraeli jog döntéseit.

Ezért mindaddig, amíg a szabályozó és az érintett felek nem határozzák meg a kötelező erejű jogi rendelkezéseket, a bank továbbra is rizikóként kezeli az ilyen ügyleteket az ideiglenes intézkedés eltörléséig.

Dr. Varsányi Károly

Forrás: itt.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img