Vállalkozó vagyok, hogyan fogadhatok el bitcoin-t a vásárlóimtól?

spot_img

Amikor már a csapból is az a bizonyos valami folyik, muszáj foglalkoznunk vele. Mese nincs, a világ változik, aki nem tart lépést az lemarad, aki lemarad annak csökkennek a bevételei. Ennek fordítottja is igaz, aki lépést tart a világgal, az a naprakész információknak, eszközöknek köszönhetően növelheti bevételeit.

A vállalkozók életében különösen igaz ez az új fizetési módok bevezetésére, legfeljebb az ükatyáink láthatták az első bankjegyek megjelenését, olyanok viszont még bizonyára élnek, akik elsők között fogadtak el bankkártyát a napi kereskedés során. A bankkártya ma már természetes, viszont nyakunkon a bitcoin, itt az ideje, hogy ezt az újdonságot is megtanuljuk.

Bitcoint elfogadni pofonegyszerű, egész egyszerűen nyitnunk kell magunknak egy bitcoin tárcát, ez nagyjából három percet vesz igénybe. A tárca egy aprócska szoftver, futhat egy laptopon, asztali gépen, okostelefonon egyaránt. Minden tárca rendelkezik egy úgynevezett címmel, ez egy hosszú számsor.

Ha a vevő látja a tárcánk címét, akkor a saját tárcájából pillanatok alatt tetszőleges mennyiségű bitcoint küldhet számunkra, cserében megkapja az áhított terméket vagy szolgáltatást. A számsort küldözgetnünk sem feltétlenül kell, egy QR kód segítségével a vevő tárcája azonnal kiolvashatja a címünket, és máris utalhat.

Ez mind nagyon jól hangzik, de ha jobban belegondolunk, felmerül néhány probléma. Először is, tudnom kell, hogy BTC-ben kifejezve mi az az ár, amit kérnem kell a vevőmtől. Mint a legtöbb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama is sokat ingadozik, macerás nap mint nap kiszámolni, hogy aktuálisan mennyit ér az adott áru.

De ha ezt a problémát meg is oldottuk, máris ott a következő, a tárcánkba érkezett coin-okat el kell juttatnunk egy kriptovaluta tőzsdére ahol dollár vagy euró ellenében eladhatjuk, így jutunk hozzá végeredményként a pénzünkhöz. Persze hagyhatjuk bitcoin-ban is a bevételeinket, de amíg azt nem fogadják el azok, akiktől nekem kell vennem valamit, terméket, munkaerőt, egyebet, addig klasszikus pénzre van szükségem.

Ebben segít a BitPay!

A Bitpay pontosan azt a célt szolgálja, hogy a bitcoin elfogadása majd kezelése a vállalkozásunkon belül egyszerű és gördülékeny legyen. A kriptovaluta elfogadása után a rendszer automatikusan, még az adott napon fiat-ra váltja majd eljuttatja a bankszámlánkra.

A szolgáltatás legnagyobb értéke az, hogy rögzített árfolyamon vállalja a váltást, a kockázat az övék. Mi mindenképp a meghatározott, előre egyeztetett árfolyamon, automatikusan cseréljük bitcoinjainkat dollárra, euróra, forintra. Választhatjuk azt a lehetőséget is, hogy ne történjen váltás, hanem direkt bitcoinban kapjuk meg a bevételeinket.

Ha emailben küldjük ki a számlákat a vásárlóknak, ebben is segítenek, pofonegyszerűen megjelenik a vásárló email fiókjában a bitcoin számla az azonnali fizetés lehetőségével együtt. A BitPay jól működik a legnépszerűbb bitcoin tárcákkal, ezekből ugyanis több is van, felkészülten várják a legnépszerűbb megoldásokat a vásárlóktól. A jutalékuk mindössze 1 (egy) százalék.

De miért jó nekem ez az egész?

A kriptovaluták megállíthatatlanul törnek előre, napról napra növekszik az elfogadóhelyek száma. Amikor még csupán hétszáz dollár körül járt a bitcoin, egy amerikai dokumentumfilmes kísérletképp egy hétig csak bitcoinból élt. Tény, akadtak döccenők a mindennapokban, mégis túlélte, sőt, még masszázst és egyéb, az élethez nélkülözhető szolgáltatást is igénybe tudott venni. Apropó, ha mindennel kész vagyunk, érdemes kitennünk egy „Bitcoin accepted here” matricát a boltunkra.

A dokumentumfilmben valós példákkal illusztrálva láthatjuk, hogy mennyire egyszerű bitcoint elfogadnia egy vállalkozásnak.

Nem tudjuk még, hogy a bitcoin lesz e az a kriptovaluta, amit a hétköznapi gazdaságban használunk majd. Lehetséges, hogy inkább egyfajta „digitális aranytartalék” lesz, és egy másik kriptovalutával veszünk majd kenyeret és tejet. Az viszont biztos, hogy kérlelhetetlenül közelednek ezek a technológiák.

Ezért fontos már most megismerkednünk velük. Ha lesznek is változások, már nem csak nézünk, mint borjú az új kapura, amikor a vevők kriptovalutával akarnak fizetni szinte mindenért. Arról nem is beszélve, hogy a „kripto fanatikusok” tábora folyamatosan nő; azaz ha azt látjuk, hogy már te is közénk tartozol, biztosan téged választunk a szomszéd bolt helyett.

Ha tetszett, kövess a Facebookon továbbiakért! Ha bármilyen kérdésed felmerül, tedd fel a Fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img