A macskának 9 élete van, a bitcoinnak legalább 259

spot_img

Akinek van vagy volt macskája, az jól tudja, nem vicc, hogy 9 életük van. Olyan baleseteket képesek szinte játszi könnyedséggel túlélni, hogy az hihetetlen. Láttam macskát még budapesti viszonylatban is magas emeletekkel épített régi bérházban lezuhanni az ötödikről. Betonra. Túlélte, bár a hátralévő éveiben már nem volt olyan barátságos, mint korábban.

Úgy tűnik, a bitcoin is nagy túlélő, legalábbis már annyiszor kiáltotta ki halottnak a média, amennyi élete 28,7 macskának együttesen van csak. Bizony, eddig 259 alkalommal jelentették ki különböző lapok, hogy a híres kirptovalutának egyszerűen annyi, kész, vége, befellegzett.

Ezen a linken lehet látni a teljes listát, a források a Reuters hírügynökség, a Forbes és további, kisebb és nagyobb médiatermékek hosszú sora. Ezek a híradások és “szakértői” vélemények mind azt mondták ki, hogy a BTC halott és kész, vagy azt, hogy olyan súlyú problémákat látnak a dolog körül, amik biztosan a vesztét jelentik.

Tennem kell itt egy apró kitérőt, egy pár évvel ezelőtti esetre. A legnagyobb spanyol lapnak, az El Mundo-nak adtam interjút egy politikai ügyben. Az, hogy hogyan csöppentem bele itt és most nem érdekes, a lényeg a kollégával folytatott telefonbeszélgetés. A pontos részletek sem lényegesek, legyen elég annyi, hogy az ügy szempontjából fontos számról kérdeztek. A válaszomat először félreértette az illető, megismételte, hallottam a gépelését, egy teljesen fals értéket írt le, gondolkodás nélkül. Gyorsan megismételtem a számot, ki is javította. Ha nem korrigálok, sok millió ember olvashatott volna egy komplett hülyeséget.

Nyilván ez nem tragédia, de jól szemlélteti a média működését. Az még csak a kisebb gond, hogy tárgyi tévedésektől hemzseg a cikkek java. A nagyobb az, hogy rendszeresen jelennek meg fél és “negyed” igazságok a különböző lapokban. Az újságíró szenzációt akar, még akkor is, ha egy komolynak, hitelesnek mondott lapnak dolgozik. Ha nincs súlya az anyagnak, akkor nem fogják olvasni az emberek, legalábbis nem sokan. Ha nem olvassák sokan az anyagait, ezt szóvá fogja tenni előbb vagy utóbb a szerkesztő. Ha a szerkesztő fejében kialakul a kép, hogy bizony nem mennek túl jól a cikkei, az árt a megítélésének, a karrierjének.

Nagyon sarkos és leegyszerűsített a fenti logika. De el kell fogadnunk, az újságíró mindig olyan témát keres, amire az emberek felkapják a fejüket. Szakmai siker is egy kimagasló olvasottságú cikk, áttételeken keresztül a megélhetésünket is befolyásolja. Természetesen rengeteg komoly, hiteles, remek újságíró van a világban.

De a fenti logikát nem tudjuk megkerülni. Mindig, minden cikket kezeljünk fenntartásokkal, legyünk óvatosak, ne együnk meg mindent, pusztán azért, mert valaki leírta. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a bitcoin ne mehetne a süllyesztőbe a következő években. Lehet, hogy így lesz, lehet, hogy nem. Az viszont egészen biztos, hogy 2016-ban 28, 2017-ben 111, idén már 29 alkalommal halt meg ez a kriptovaluta. Valamiért mégis eladhatnám pár kattintással, e pillanatban közel tizenkétezer dollárért darabját.

Nem rossz ár egy hulláért.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img