Kína: Állami kriptotőzsde jöhet

spot_img

Kína 2017. szeptemberében betiltotta az ICO-kat. A döntés hatására a BTC árfolyama 40%-ot zuhant két hét alatt. Ez után már Kína FUD jelzővel illetett a közösség minden olyan döntést, mely a kriptopénzek piacának kínai ellehetetlenítését célozta.

ICO-k, tőzsdék otthon és külföldön

A szeptemberi ICO tiltás a befektetők védelme érdekében született. Több helyen olvastam akkortájt, hogy habár erős túlzásnak tűnhetett a lépés, a helyi ICO-k jelentős része tényleg átverés volt, a tudatlan befektetők pedig ezekben az esetekben bukták a pénzüket. Kína egy olyan ország, ahol totális kontroll van. Ezért van saját Google-jük, saját Facebookjuk és Messengerjük, ezért hozták létre a Kínai Nagy Tűzfalat. A Kínában élő testvéremmel csak e-mailben, és egyelőre még Whatsappon, tudunk kommunikálni.

Ha valamit nem tudnak felügyelni, azt betiltják. Az ICO-k után következett a tőzsdéik elüldözése, majd az állampolgárok külföldi tőzsdéihez való hozzáférésének blokkolása. A legnagyobb Kínai tőzsdék, mint a Huobi, OKEx, Binance úgy oldották meg a dolgot, hogy Hong Kong-ból vagy Szingapúrból folytatják a működést.

0306 kína kriptotőzsde okex
A mai legnagyobb BTC forgalmat bonyolító, kínai OKEx tőzsde székhelye

Az állami kriptőzsde esete

Három napja jelent meg a hír a lieyunwang.com híroldalon, hogy Kína egyik legfontosabb politikai tanácsadó testületének tagja azt javasolja, hozzanak létre egy blockchain projekt minősítő rendszert és egy államilag felügyelt, digitális vagyontárgyak kereskedésére alkalmas felületet.

Több érvet is felhozott a dolog szükségességének alátámasztására:

  • A kriptopénz piac kapitalizációja óriási emelkedett 2017-ben és mára nagyobb, mint a Tencent-é, az ország egyik legnagyobb tech vállalatáé
  • A Wall Street-i bitcoin alapú befeketetési termékek megjelenésével mainstream szakaszba lépett a piac
  • Dél-Korea szigorú szabályok szerint ugyan, de támogatja a kereskedelmet
  • A blockchain technológia segíthetne Kína szerzői jogokkal kapcsolatos problémáinak megoldásában
  • Az állampolgárok még mindig nem tudnak eleget a témáról, ezért változatlanul veszélyneknek (átveréseknek) vannak kitéve

A Jegybank és az Értékpapír Felügyelet által közösen felügyelt kereskedő platform, világos személyazonosítási követelmények, alapos oktatás és az induló blockchain projektek központi ellenőrzése szükséges. Ha ezek megvalósulnak, a cégek szabályozott keretek között ugyan, de tudnak ICO-t tartani, az egyéni befektetőknek pedig nem kell átverésektől tartaniuk.

Már a szeptemberi ICO FUD során is rebesgették, hogy nem lesz itt örökre tiltás, csak kőkemény keretek és felügyelet. Az általam olvasott cikkben arról nem volt szó, hogy a nagyhatalmak között épp indulóban lévő blockchain versenyt a tisztviselő említette volna, de biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszik:

Oroszország és az USA hozzáállása

Az USA várható hozzállását egy február 6-ai szenátusi meghallgatás során megismertük: a kriptopénzeket és a blockchain projekteket nem fogják zaklatni, mert ez a módszer az internet esetében is gyönyörűen működött. Az ICO-k a jelenlegi formában – mivel részvényeknek minősülnek – tiltják, a kriptopénzekkel kapcsolatos átveréseknek pedig keményen utánamennek.

Oroszország pedig igyekszik élre törni a blockchain technológia fejlesztése és alkalmazása területén, ahogy azt Putyin elnök február végén ismertette. Rebesgetik a KriptoRubel fejlesztését is, de egyelőre nem sok infót találni róla. Egy biztos: Putyin meg van győződve róla, hogy a blockchain/kriptopénzek területén a vezető hatalmak nagyon gyorsan fognak óriási előnyre szert tenni, ami miatt a lemaradók függő helyzetbe kerülnek. Ezt szerinte az országa nem engedheti meg, ezért kedvező feltételek alakítanak ki és igyekeznek szabályozással nem elüldözni, hanem inkább bevonzani a piaci blockchain projekteket Oroszországba.

Szerinted milyen hatása lenne a piacra a kínai állami kriptotőzsde indulásának? Beszéljük meg a Fórumban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img